Werken in het designteam ‘Zorg en Robotics’

06-07-2018 door Justine van den Berg

Blog van Rob Schrijver, lid designteam ‘Zorg en Robotics’

Stel je voor: je zet een diverse groep mensen bij elkaar en laat ze werken aan een oplossing voor een probleem dat ze feitelijk nog niet kennen. Dat is de start van een ‘Design team’. En zo ging het ook in Nijmegen, bij de start van het Design Team dat zich bezig wil gaan houden met ‘Zorg en Robotics’. Onder begeleiding van Nieske Coetsier (Onderzoeker leren en lesgeven met ICT, Kenniscentrum Kwaliteit van leren – ‎Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, HAN), die ruime ervaring heeft met het opzetten en begeleiden van design teams, is een eerste poging gewaagd om te komen tot een lijn van probleem – oplossing – realisatie. Daartoe werd eerst kennisgemaakt met de overige deelnemers:

  • Laura Konings, studente van ROC Nijmegen bij de BBL-opleiding tot verzorgende IG,
  • Petra Schaap, studente van ROC Nijmegen bij de BBL-opleiding tot verzorgende IG,
  • Chris Eggermont (ZZP, wiskundige, onderzoeker),
  • Annemarie van der Riet (Programmacoördinator voortgezet onderwijs en de Bibliotheek op school, Bibliotheek Nijmegen),
  • Gert-Jan Jacobs (Docent Verpleegkunde en Docent-onderzoeker Zorgtechnologie, ROC Nijmegen),
  • Jan Hilgers (Docent sector techniek en Docent-onderzoeker Zorgtechnologie, ROC Nijmegen) en
  • Rob Schrijver (Docent Verpleegkunde en Docent-onderzoeker Zorgtechnologie, ROC Rijn IJssel.

De kennismaking, met de verhalen die ook meteen loskomen, heeft meteen al ideeën aan het licht gebracht. De problemen van cliënten uit de zorg zijn voor een deel van de deelnemers niet vreemd en het gesprek kwam als snel op mogelijkheden voor verder onderzoek. Dat er niet direct een pasklaar probleem op tafel lag is onderdeel van opstarten van een design team.

Het team gaat eerst aan de slag met het formuleren van een ‘eerste hypothese’, gebaseerd op de eigen verwachtingen ten aanzien van het gewenste resultaat (Wat heeft een jaar bezig zijn met het design team opgeleverd?). Diverse onderwerpen zijn al de revue gepasseerd, waarbij de cliënt in de zorg centraal moet blijven, waarbij technologie (in de volledige breedte en toepasbaar in de zorg) een belangrijke rol speelt, maar ook de zorgmedewerker van nu en de toekomst.

Voorlopig zullen er nog genoeg ideeën verder uitgewerkt worden, worden samenkomsten en bezoeken gepland en als dat met dezelfde positieve energie gebeurt, als die er was in de eerste bijeenkomst, dan is er veel mogelijk in een boeiend jaar.

Rob Schrijver

Tags:
Geplaatst onder: Geen categorie | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *