Robot Femke als stralend middelpunt bij i-shot Artificial Intelligence

09-11-2018 door Pieter van Rooij

Op 8 november 2018 organiseerde de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid in samenwerking met Meetup024 en het Inscience Filmfestival een inspiratieavond (i-shot) over artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) in het onderwijs.
Het iXperium was erbij en had voor het eerst nieuwe vriendin Femke meegenomen.

 

Een evenement in de bieb heeft altijd iets bijzonders. De combinatie van mensen die heel gericht komen omdat het onderwerp van het programma ze aanspreekt (in dit geval vooral docenten uit PO, VO en MBO en enkele Pabo studenten) en ‘toevallige voorbijgangers’ die eigenlijk gewoon de bieb inliepen om een boek te lenen geeft een bijzondere dynamiek.

De organisatie had een aantal partijen uitgenodigd die iets doen met kunstmatige intelligentie/robotica in de klas. Zo konden bezoekers onder andere in gesprek met mensen van CoderDojo, Luqo, de educatie afdeling van OBGZ en het iXperium.

Het iXperium was vooral uitgenodigd om met bezoekers in gesprek te gaan over wat er nu al gebeurt in het onderwijs op het gebied van robotica. We hadden ter illustratie van dit gesprek een tafel ingericht met daarop onder andere, Beebots, Bluebots, Ozobots, Mindstorms, Lego WeDo en Inobot. Onze nieuwe iPal robot die we voorlopig Femke gedoopt hebben (suggesties zijn welkom!) stal echter de show. Prachtige gesprekken over hoe mensen reageren op een humanoid (mensachtige) robot volgden!


(Foto: Nicole Moorman)

Na een woord van welkom door dagvoorzitter Nils Roemen (die benadrukte vooral geen dagvoorzitter te zijn) en Wouter van Balveren van OBGZ volgde er een lezing van Professor Lambèr Royakkers van TU Eindhoven. Diverse vormen van AI/robotica kwamen voorbij in zijn presentatie. Met name toepassingen in oorlogsvoering en in de zorg vragen wat Royakkers betreft aandacht. Welke ethische dillema’s zijn er? En welke wet- en regelgeving is onmisbaar als AI in de toekomst nog groter wordt?

Hierna konden deelnemers in deelsessies meer te weten komen over het project ‘Robot in de klas’ van OBGZ. Robot Bibi ging het gesprek aan met bezoekers over of vriendschap tussen mens en robot mogelijk is. Een andere deelsessie was die van Human-Media Interaction onderzoeker Khiet Truong, van de Universiteit Twente. Ook was er een filmvertoning.

Helma Oolbekkink, Lector ‘Naar een meervoudige professionaliteit van leraren’ bij het Kenniscentrum Kwaliteit van Leren van de HAN, gaf de aanwezigen inzicht in welke factoren van invloed zijn als je collega’s/leraren mee wil krijgen in een verandering.

De avond eindigde met een bruisende uiteenzetting van Nils Roemen. Hij vertelde het verhaal van Rainer Nölvak, die het voor elkaar kreeg om in één dag heel Estland te ontdoen van zwerfvuil. Hoe? Door groot te denken, mensen te mobiliseren en vooral durf te vragen! De belangrijkste boodschap in het verhaal (wat mij betreft) is dat het, wanneer je iets wilt bereiken, niet helpt om een uitgebreide uiteenzetting te houden over het probleem. Dit maakt mensen passief. Men knikt.. ‘Ja dat is inderdaad een probleem…’ Als je iets wilt bereiken, stel dan een vraag! Mensen hebben een natuurlijke neiging om te helpen. Maak duidelijk wat je wil bereiken en zorg dat je hulpvraag bij zoveel mogelijk mensen terecht komt. Dan is zelfs het opruimen van heel Estland in één dag niet onmogelijk!

Het Inscience Filmfestival, met als thema Artificial Intelligence, duurt nog tot zondag 11 november 2018.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *