Onderzoek een vulkaan of meet de aardbeving; leren met Lego Wedo

05-03-2017 door Justine van den Berg

Sinds vorige week is de Etna weer actief. Leuke aanleiding om eens onderzoek te doen naar een vulkaan. En hoe gaaf is het dat je leerlingen met Lego Wedo zelf een robot kunnen bouwen en daarna zelf een vulkaan kunnen onderzoeken. Een verkenningsrobot kan dichtbij de vulkaan komen en zo de vulkaan bekijken. Leerlingen kunnen een aardbeving nabootsen en zo testen of hun zelfgebouwde huis stevig genoeg is. Of ze bouwen een seismograaf om de kracht van de beving te meten. Spelenderwijs leren ze zo met Lego Wedo in een les over vulkanen en aardbevingen ook van alles over mechanica, bouwen en programmeren.

 Veel leraren en leerlingen hebben in het iXperium al wel eens kennis gemaakt met Lego Mindstorm. Sinds kort hebben we ook Lego Wedo. En dat is een set waar ik nou helemaal enthousiast van wordt. Niet alleen omdat het er heel erg leuk uit ziet maar omdat het je ook echt de kans geeft om te leren en te ontdekken.

Met lego Wedo kun je net als met Mindstorm zowel bouwen als programmeren. Wat super is, is dat ook kinderen van 7 al zelf met de set aan de slag kunnen gaan (en de ouderen leerlingen vinden het ook nog steeds leuk). Je installeert de app op je iPad en dan kun je meteen aan de slag. De app geeft je aanwijzingen welke ontdekkingsapparaten je kunt bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een marsverkenner maken, of een grijpmachine, een veegmachine, een spin die een draad intrekt, een seismograaf of een bij die om een bloem vliegt. Stap voor stap krijg je aanwijzingen. Je voegt een motor aan je bouwwerk toe. Als je wilt kun je een sensor voor beeld toevoegen (dan kan je robot kijken) of een sensor voor beweging (dan kan je robot voelen).

  

En fijn voor de leraar, er zitten ook les-ideeën en voorbeelden van projecten in de app. Je krijgt een instructie hoe je de les kunt inleiden, er zijn video’s en je kunt lessen delen. De app is nu nog in het Engels (binnenkort ook Nederlandstalig) dus de video’s zijn nu misschien nog niet altijd bruikbaar en je moet misschien de leerlingen even uitlegger hoe het programmeren werkt. Maar meestal snappen de leerlingen snel genoeg wat ze moeten doen.

  

Gebruiken jullie Lego Wedo al in de les? Laat me weten wat je leerlingen er van vinden. En wat vooral belangrijk is, leren ze ook anders/beter/enthousiaster met dit materiaal? En lukt het ze met programmeren? Ik hoop van jullie te horen! En heb je zelf geen Wedo op school kom dan een keer naar het iXperium!

2 reacties op “Onderzoek een vulkaan of meet de aardbeving; leren met Lego Wedo”

 1. Dennis van Biene schreef:

  Beste,
  Wij zijn een school in Rotterdam. Over 2 weken starten wij een thema met o.a. vulkanen. Wat kunnen jullie aanbieden qua gastlessen/workshops/lenen van materialen e.d.
  Alvast dank,mvg Dennis van Biene
  Obs De Kleine Wereld Rotterdam
  0104131796

 2. Justine schreef:

  Dag Dennis,
  Alleen scholen van besturen die aangesloten zijn bij het iXperium kunnen gebruik maken van de faciliteiten. Helaas kunnen we jullie dus geen materialen uitlenen of lessen voor jullie verzorgen. Succes met jullie thema vulkanen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *