Nieuwe robots

23-08-2018 door Justine van den Berg

De ontwikkelingen op het gebied van robotica en onderwijs gaan snel. Wij volgen voor jullie de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Gisteren waren  collega’s Pieter van Rooij (specialist Leren met ict) en Pierre Gorissen (onderzoeker) samen met collega’s van iXperium Health op bezoek bij smartrobot.solutions in Elst.

We hebben bij het iXperium al ervaringen opgedaan met de NAO en Pepper en zijn nieuwsgierig welk nieuwe mogelijkheden er op dit moment zijn. Met de NAO en de Pepper hebben we afgelopen jaren onderzocht hoe we de robots kunnen inzetten in het primair onderwijs maar ook hoe docenten in het mbo of studenten van de lerarenopleidingen de robots kunnen inzetten in hun onderwijs. Bij iXperium Health onderzoeken we hoe robots kunnen worden in gezet in de gezondheidszorg.

Het bezoek was leerzaam en inspirerend. En … binnenkort komen er twee nieuwe robots naar het iXperium: de iPal en de Sanbot.

De Sanbot is een zogenaamde humanoid service robot. Je kunt deze robot bijvoorbeeld inzetten bij winkels, beurzen of de receptie van je gebouw. Je wordt als bezoeker dan ontvangen door de Sanbot. Bij hem kun je met je eerste vragen terecht. Sanbot kan ook producten promoten.

De iPalrobot is een schattig roze-wit robotje (ook andere pastelkleuren) die je volgens de site kunt inzetten in het onderwijs of in de zorg. Maar ook op congressen of beurzen doet iPal zijn werk. Hij kan kinderen lesgeven, ondersteunt de sociale ontwikkeling en stimuleert interesse in wetenschap en technologie. iPal kan praten, dansen, verhalen vertellen, spelletjes spelen, fysieke activiteit stimuleren laat kinderen chatten met vrienden, video’s delen en veilig verbinding maken met internet en sociale media. Maar ook ouderen kunnen van iPal gebruiken. De robot kan ouderen bijvoorbeeld herinneren om medicijnen in te nemen, of hulpdiensten waarschuwen als er een noodgeval  is.

Het klinkt allemaal veelbelovend. De nieuwe robots bieden nieuwe mogelijkheden en we zijn benieuwd hoe we ze kunnen inzetten in onderwijs of in de zorg. Dus we kijken uit naar hun bezoek.

Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *