‘Klooien’ met een crusher extruder

08-10-2018 door Pieter van Rooij

‘Met een wat?’ zul je misschien denken.

Het klinkt ingewikkelder dan het is… een crusher is gebouwd om plastic fijn te malen tot een soort gruis. De extruder verwarmt het plasticgruis en leidt het door een dun buisje zodat er een nieuwe plasticdraad ontstaat die als filament (vulling/cartridge) voor een 3D-printer gebruikt kan worden.

In het kader van ‘soms moet je gewoon eens gekke dingen uitproberen als je wilt innoveren’ (laat ik het een iXperiment noemen) schreef ik afgelopen april deze tweet:

Er kwam enorm veel reactie op. Zowel via Twitter als via e-mail. Het bleek wel mogelijk om zelf zoiets dergelijks te bouwen, maar ongelooflijk ingewikkeld en tijdrovend. Een van de reacties kwam van Suzanne Algra van Maakotheek Rotterdam. Zij gaf aan dat ze een crusher extruder had staan die ze wel een tijdje aan ons wilde uitlenen. Zo gezegd zo gedaan en vorige week was het zover: met een krat plasticafval naar iXspace Arnhem!

Met een paar mensen hebben we ermee geëxperimenteerd. Te gek dat het mogelijk is om van gebruikt plastic weer nieuw filament te maken! En een fantastische illustratie om het in de les over het thema duurzaamheid te hebben.

We kwamen (helaas) wel tot de conclusie dat we deze apparaten niet geschikt vinden voor het basisonderwijs. Het crushen is veel te zwaar en het extruden veel te gevaarlijk. De dampen van het gesmolten plastic slaan ook met de ramen open op je luchtwegen en verschillende onderdelen van de machine worden loeiheet. (bijvoorbeeld de ‘nozzle’ waar het gesmolten plastic uit komt). Daarnaast is het (bijna) onmogelijk om het plastic echt fijn genoeg te vermalen met deze crushers en is het ook heel erg lastig een draad te produceren die een beetje gelijk is van dikte, zodat hij bruikbaar is in een 3D-printer.

Al met al toffe apparaten en zeker geen weggegooide tijd en moeite. Een waardevol experiment. Op naar het volgende iXperiment. Heb je nog bijzondere ideeën? Deel ze gerust!

 

Zie hier ons eerste filament ‘geboren worden’…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=phLrSuBlKJg[/youtube]

2 reacties op “‘Klooien’ met een crusher extruder”

 1. Stella schreef:

  Misschien hadden we het ook wat groter aan moeten pakken:

  https://preciousplastic.com/

  Er zit zelfs een kaart bij waar je anderen in je buurt kan vinden die ook mee willen doen met van trashplastic nieuwe mooie fanplastic voorwerpen maken!

  Stella

 2. Leo Boot schreef:

  Beste Pieter,

  Wij (Grafisch Lyceum Utrecht) zijn ook met zo’n recycleproces bezig en hebben als school het ‘perpetual plastic project’ van de Better Future Factory uit Rotterdam (www.betterfuturefactory.com) aangeschaft. Voor meer info, zie http://charliesplasticfactory.blogspot.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *