iXperium Roermond geopend

09-11-2018 door Justine van den Berg

Donderdag 1 november opende Burgemeester Rianne Donders-de Leest het iXperium Roermond. In de openingsspeech vraagt ze de aanwezige leerlingen of ze weten wat ict is. Nou dat weten ze wel, dat is iets met computers en iPads. De Burgemeester kent de letters ict vooral van de afdeling ict, en die bel je meestal als er iets mis gaat. De letters ict komen van informatie communicatie technologie. Er groeit nu een generatie op die niet anders weet dan dat je kunt swipen, dat de wereld virtueel binnen komt. Rianne Donders zei voor de opening tegen een van de leerlingen “Hoe heet zo’n bril ook alweer” en kreeg als antwoord “ja duhuh een Virtual-reality-bril natuurlijk”. Twee verschillenden generaties die beiden leven in een tijd waarbij we deze techniek in alle generaties nodig hebben. Ouderen kunnen bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven leven met nieuwe techniek, baby’s hebben een andere babyfoon. En die techniek brengt heel veel voordelen.

Gemeente Roermond is trots op dat ze mee mag doen in het iXperium, een unieke vorm van onderwijs, een ervaring. Anders dan de traditionele opleidingen. Het is doen, het is ontdekken. Dankzij de partners Stichting Swalm en Roer, De nieuwste Pabo, iXperium/Centre of Expertise Leren met ict. Leraren uit het primair onderwijs en studenten van de pabo kunnen hier naartoe om de kracht van ict te leren ontdekken. We werken hier in een netwerkstructuur. En dat is heel hip volgens Donders maar wel de toekomst. De samenleving organiseert zich steeds meer in netwerken.

 

 

 

 

 

Het initiatief voor het iXperium lag bij lectoraat Leren met ict van de HAN. Er zijn al iXperiums buiten Gelderland, maar in Limburg is dit de eerste, midden in de provincie, centraal bereikbaar. Een kleurrijk oefenwalhalla noemde de lokale pers het en dat klopt. De Burgemeester is er trots op dat Roermond er als gemeente bij is. Kennis en een goede opleiding stelt mensen beter in staat om mee te doen. “Voor ons is het onderwijs een belangrijk partner om maatschappelijke uitdagingen op te pakken. Een van deze uitdagingen is het onderwijs van morgen zo vorm te geven dat leerlingen goed voorbereid zijn op de wereld buiten school”. Digitaliseren en ict spelen hierbij een belangrijke rol. Donders vraagt de leerlingen in de zaal “Wie zit er wel eens op de computer” – volmondig ja uit de zaal, “Wie zit thuis op de iPad?” – weer bevestiging van alle kanten. “En wie kijkt digitale tv?”. Dat lijkt een stap te ver voor de leerlingen uit het primair onderwijs. Of toch niet? Als de burgemeester verduidelijkt “Netflix” roepen ze allemaal “Ja natuurlijk dat wel”. En daarmee maakt Donders haar punt, zowel op school als thuis kom je in aanraking met ict en met techniek.

Een ander voordeel van het iXperium wat de burgemeester noemt is de cross-over tussen onderwijs, opleiden en onderzoek. “De nieuwste kennis ervaring van de betrokken leraren wordt direct in de praktijk gebracht en daarmee ook getest. De leerlingen van de basisschool hebben ook meteen plezier daarvan want je kunt heel snel mee in de nieuwste ontwikkelingen. Dat draagt weer bij aan de professionalisering van de leraren van Swalm en Roer en aan die van de lerarenopleiders die hier ook hun weg vinden. Alle samenwerkende partijen kunnen hier hun weg vinden om gezamenlijke doelstellingen te behalen. want het bereik van het iXperium is groot: maar liefst 5500 leerlingen en 600 leerkrachten. Dat is een applaus waard. ”

In dat applaus opent de burgemeester met de rode knop het prachtige nieuwe iXperium in Roermond.

De eerste klassen hebben al proefgedraaid. Vanaf november komen leraren met hun klas naar iXperium Roermond. Zij gaan hier ervaren hoe ze les kunnen geven in een ict-rijke omgeving, hoe ict het onderwijs kan verrijken en veranderen. En hoe zowel leraren als leerlingen daar voordeel van hebben.

Als netwerk zijn wij trots op alweer een prachtig nieuw iXperium. Ons netwerk breid zich uit!

 

 

 

 

 

 

Tags:
Geplaatst onder: Geen categorie | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *