Home » iXperium Nijmegen » Professionaliseringsactiviteiten iXperium PO

Professionaliseringsactiviteiten iXperium PO

iXperium Nijmegen houdt zich op verschillende manieren bezig met de professionalisering van leerkrachten primair onderwijs op het gebied van leren en lesgeven met ict en rechtdoen aan verschillen tussen kinderen.

Uitgangspunt voor alle activiteiten die wij in het iXperium organiseren zijn de’ Eindkwalificaties Leren en lesgeven met ICT.’ Bij de activiteiten komen alle competenties aan bod. Bij de beschreven activiteiten is aangegeven op welke competenties de nadruk ligt.

Veruit de meeste professionaliseringsactiviteiten kunnen plaatsvinden in het iXperium te Nijmegen of binnen de stichting met meerdere scholen tegelijkertijd of op jouw school (iXperium@school).

Naast de schoolprogramma’s en de ontwikkelkringen bestaan hiervoor inmiddels de volgende initiatieven:

QuiX

QuiX zijn korte workshops waarin leerkrachten in 1,5 tot 2 uur tijd een les voor de volgende dag kan herontwerpen met ict. Deze workshops worden ongeveer eens per maand in het iXperium gehouden, maar zijn ook te boeken voor bijvoorbeeld een studiedag of teamvergadering (iXperium@school). Het komende jaar staan de volgende QuiX op de planning:

Virtual Reality – Breng de wereld in je klaslokaal (20 september 16.00-18.00)
Aansluiten bij de nieuwste mogelijkheden door zelf 360 graden content te ontwikkelen om in te zetten bij je lessen. Aan de slag met bijvoorbeeld; Cospaces, Cardboard, HTC vive, 360 graden camera’s.

Wat ga je doen: Je leert wanneer VR een meerwaarde in het onderwijs kan hebben. Je gaat zelf VR content maken die je in je klas kunt gaan gebruiken en je leert hoe je de leerlingen hiermee kunt laten MAKEN.

Competenties: Ontwerpen van ICT-rijke leerarrangementen

Aanmelden

Kennisclips (flipping the classroom) (23 oktober 16.00-18.00 uur)
Wat zijn “kennisclips”, hoe kun je die zelf maken of waar kan ik ze vinden en bewerken? Werken met Office mix, Videolicious, I Movie, Green screen en soortgelijke programma’s.

Wat ga je doen: Je leert op welke manier flipping the classroom werkt. Vervolgens ga je, je een kennisclip maken.

Competenties: Informatievaardigheden en mediavaardigheden

Aanmelden

Quiztools (28 november 18.30-20.30 uur)
Naast Kahoot zijn er nog vele tools waarmee je een quiz kunt maken voor je groep. Denk aan Quizizz, Plickers en Presenter en hoe werken deze tools ook alweer en hoe kan ik ze inzetten in de les.

Wat ga je doen: Je leert wanneer quiztools effectief zijn en je maakt een quiz die je de volgende dag in je klas kunt inzetten.

Competenties: Ontwerpen van ICT-rijke leerarrangementen en evalueren in ICT-rijke leerprocessen

Aanmelden

Interactie digibord (29 januari 18.30-20.30 uur)
Werken met Prowise Presenter m.b.v. van ProConnect / ProQuiz en de diverse Touchtable tools. Ter plekke worden de verschillende niveaugroepen gemaakt. Een stukje herhaling maar we kijken ook naar de nieuwe mogelijkheden die elke dag weer toegevoegd worden aan dit platform. Iedereen is dus welkom en wordt op zijn niveau aangesproken.

Wat ga je doen: Op je eigen niveau aan de slag met tools die je lessen interactief en uitdagend maken. Het is handig als je al beschikt over een Presenter account.

Competenties: Instrumentele vaardigheden en ontwerpen van ICT-rijke leerarrangementen

Aanmelden

Games in je onderwijs (14 februari 16.00-18.00 uur)
Hoe kun je games in je onderwijs inzetten? Wat zijn de valkuilen en waar kan ik dan de goede games vinden of waarmee leerlingen zelf games kunnen maken om bv. de tafels goed te oefenen. We kijken bijvoorbeeld naar Scratch, educatieversie van Minecraft, Draw your game, Bloxels.

Wat ga je doen: Je leert games beoordelen voor gebruik in je klas en hoe je deze kunt inzetten.

Competenties: Ontwerpen van ICT-rijke leerarrangementen en leren en innoveren met ICT

Aanmelden

ClassDojo (18 maart 18.30-20.30 uur)
Hoe kan ClassDojo ook in mijn klas werken? Dat willen we graag tijdens deze werkbijeenkomst met jullie delen. Afhankelijk van de aanmeldingen kijken we hoe we het beste aan kunnen sluiten bij het niveau en de vragen die opkomen. Dus zowel voor de startende gebruikers als de meer ervaren gebruiker zal er voldoende op te halen zijn.

Wat ga je doen: Aanmaken van een ClassDojo account als dat nog nodig is. In stappen bekijken we de mogelijkheden van deze feedback tool en bespreken hoe je dit in de klas kan organiseren. Daarnaast wisselen we de ervaringen uit die we al hebben opgedaan.

Competenties: Pedagogisch-didactisch gebruik van ICT en evalueren in ICT-rijke leerprocessen

Aanmelden

Maak het nou (STEAM)!! (11 april 16.00-18.00 uur)
Vanuit visie gebaseerd op “Ontwerpend leren” vraagstukken oppakken die je met je klas aan kunt gaan. Maakonderwijs waarbij de 21 ste eeuwse vaardigden duidelijk aan bod komen.

Wat ga je doen: Je leert hoe je een activiteit rondom MAAK onderwijs kan vormgeven door dit zelf te ervaren.Het is ook mogelijk om met je team of groep kosteloos gebruik te maken van het MAAK lokaal (iXspace).

Competenties: Ontwerpen van ICT-rijke leerarrangementen en opleiden tot ICT-geletterde leerlingen

Aanmelden

TEAM Quix: Platforms in je onderwijs.
We constateren dat steeds meer scholen de migratie naar de cloud maken. Content, tools en data zijn of worden steeds meer via de cloud beschikbaar. Hoe maken we daar op een goede en effectieve wijze gebruik van, hoe organiseren we het, wat zijn de mogelijkheden en welke bijdrage kan het leveren aan het onderwijs?

We zien dat vooral twee omgevingen gebruikt worden op onze scholen. De Google omgeving en de Office 365 omgeving of een combinatie daarvan.  Om deze Quix goed vorm te geven zal er vooraf een gesprek met de school plaats vinden om tot maatwerk te komen.

Aan schoolteams die nog geen keuze hebben gemaakt of op zoek zijn naar ondersteuning bij implementatie, bieden we deze Quix aan. Voor -en nadelen worden op een rijtje gezet en ervaringen worden gedeeld.

Aangezien de mogelijkheden bij het gebruik en inzet van deze omgevingen erg uitgebreid en complex zijn, kan de Quix ook in meerdere sessie worden aangeboden. Dit is afhankelijk van de vraag die op school leeft. Uiteraard kan deze Quix zowel op het iXperium als op locatie worden aangeboden.

Competenties: Instrumentele vaardigheden en ontwerpen van ICT-rijke leerarrangementen

Meer informatie en/of aanmelden via nijmegen@ixperium.nl

 

iXpiratiemiddag

Een aantal malen per jaar kunnen leraren zich in het iXperium laten inspireren tijdens de zogenaamde iXpiratiemiddagen. Deze bijeenkomsten hebben elk een eigen thema en bieden concrete ideeën voor het toepassen van ict in het onderwijs. Voor het schooljaar 2018-2019 hebben we twee iXpiratiemiddagen gepland. De onderwerpen zijn al bekend:

Computational Empowerment
Woensdag 21 November (14.30 – 17.00 uur)
Computational empowerment is het procesmatig (her)formuleren van problemen op een zodanige manier dat het mogelijk wordt om met computertechnologie het probleem op te lossen. Computational empowerment richt zich op de vaardigheden die essentieel zijn om die problemen op te lossen waarbij veel informatie, variabelen en rekenkracht nodig zijn. Het is daarbij belangrijk om te begrijpen hoe informatie tot stand komt zodat je computersystemen kan benutten voor het oplossen van problemen, het denken in stappen en daarmee in voorwaardelijkheden voor volgorde van de benodigde gegevens.

Competenties: Ontwerpen van ICT-rijke leerarrangementen en opleiden tot ICT-geletterde leerlingen

Aanmelden

Nog nader te bepalen
Woensdag 17 April (14.30 – 17.00 uur)
Het thema van deze dag is nog niet bekend.

Share