iXperium Lego Challenge weer een groot succes!!

05-04-2019 door Joost Adema
Waar we vorig jaar twee deelnemende scholen hadden waren er dit jaar 4.  Het Panorama, Het Jongleren (met twee groepen) en de Rivers International School Arnhem. Daarnaast heeft de Rivers nog een Challenge gedaan met de Jacquet River School uit Belledune, New Brunswick, Canada.
 
In de maand november van dit schooljaar hebben de leerlingen van drie van de groepen geleerd hoe ze een Lego Mindstorms moesten programmeren en hebben tevens de uitleg gekregen over de Challenge. Het document ‘Ingrediënts for the challenge’ met alle informatie was voor dit jaar aangepast, met een iets andere route. De opdrachten om een presentatie en een film te maken en natuurlijk het aankleden van de vloerplaat en het bouwen van de objecten waren hetzelfde. Het thema was “Communicatie in 2050”.
 
Op 11 maart kregen de scholen een speelveld, twee Lego Mindstorms en twee laptops om zich voor te bereiden op de grote dag, die 27 maart plaats heeft gevonden. De groepen hadden dus twee en een halve week de tijd om de Challenge voor te bereiden.  Leerlingen van het Panorama hebben een aantal keren gebeld met Joost Adema (media mentor iXeprium) omdat ze vragen hadden over de presentatie, over het programmeren of over het filmen. Van de juf mochten ze bellen als ze de antwoorden op hun vragen niet konden vinden op het internet. 
Vorige week woensdag 27 maart heeft de Lego Challenge plaatsgevonden in het theater van het Jongleren in Arnhem Schuijtgraaf. Hierbij waren niet alleen de juffen en meesters met hun groepen, maar ook ouders, opa’s en oma’s waren aanwezig. De opening werd wederom door directeur Jack van der Beek gedaan. Daarna volgde een uitleg van de Challenge door Joost Adema (mediamentor iXperium). De leerkrachten gaven aan dat ze de leerlingen vooral moesten faciliteren, begeleiden en coachen om daardoor eigenaar te worden van hun eigen project.
Na het zien van de presentaties en films werd het rijden over het parcours van de Mindstorms beoordeeld. Dit was spannend, want iedere mm verschil in het neerzetten van de Mindstorms op de startplek kon ervoor zorgen dat het parcours niet helemaal kon worden gereden waardoor de Mindstorms zou crashen. Het was een geweldige ochtend met enthousiaste leerlingen, leerkrachten en de andere belangstellenden.
 
Er waren alleen maar winnaars, maar na het optellen van alle punten door de jury kwam het team van het Panorama als winnaar uit de bus. GEFELICITEERD!! 
Donderdag 4 april vond er nog een Challenge plaats tussen de Rivers Arnhem en The Jacquet River school uit Belledune, New Brunswick, Canada. De mediamentoren Joost Adema en Lesa Scott uit Bathurst, Canada hadden dit geregeld met beide scholen. De ingrediënts werden naar Lesa gemaild en zo konden ze Canada precies dezelfde bodemplaat maken en inrichten met objecten. De presentaties en films werden verstuurd  via mail en de Challenge werd via Skype bekeken. Een geweldige ervaring voor beide scholen. Ook deze manier was erg succesvol. De reactie van Lesa: “I was very happy with how things went this morning and the technology was easy to use.  We will like to be included next year again”.
 
Tags:
Geplaatst onder: Geen categorie | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *