ELO? Why don’t we…..

14-09-2018 door Sjaak Janssen

Tijdens een kennisdelingssessie in het iXperium Arnhem kwamen leerkrachten, directie en mediamentoren bijeen om elkaar te informeren over het werken in een Elektronische Leer Omgeving.
De Paasbergschool werkt geruime tijd met Microsoft applicaties, waaronder Teams. De Arabesk werkt in de Goolgle for Education omgeving met de bijhorende Google applicaties.
De ervaringen leerden dat het werken in een Digitale omgeving wel degelijk het onderwijs met behulp van ICT kan verrijken en didactische werkprocessen kunnen veranderen, mits het gebruik van een ELO niet naast de bestaande manieren van werken komt, maar deels in plaats van. Tevens wordt de ICT geletterdheid bevorderd. Kinderen kunnen leren omgaan met een digitale agenda, leveren klaargezette opdrachten waaraan ze op school of thuis werken digitaal in en ouders kunnen mee kijken.
Het werken met een ELO heeft allerlei raakvlakken m.b.t. de 21th century skills, denk o.a. aan samenwerken in documenten en MediaWijsheid.
Hoe waardevol is het dat leerlingen bv. met de chat functie in een veilige Teams omgeving mede met behulp van hun mobieltje binnen en buiten schooltijd ervaring opdoen met digitaal communiceren. Onderwerpen als normen en waarden, privacy, wat deel je wel, wat niet, cyberpesten, etc. worden als vanzelf bespreekbaar gemaakt.
Uiteraard zijn er in de praktijk soms hindernissen te nemen, maar ik werd blij van het doorzettingsvermogen, het durven experimenteren en het enthousiasme van de leerkrachten en de directie, het besef dat inzet van ICT bijdraagt aan een rijke leeromgeving en het de leerlingen voorbereidt op een sterk veranderende digitale toekomst.
De Paasbergschool en de Arabesk vinden het jammer dat nog maar weinig scholen met gebruik van een ELO een kans zien voor schoolontwikkeling met ICT. Ze willen graag hun ervaringen en enthousiasme delen met andere scholen die ook in een ELO omgeving willen gaan werken. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden, neem gerust contact met ons op.
Sjaak Janssen
Media Mentor Educatie
iXperium / CLCArnhem

Tags:
Geplaatst onder: Geen categorie | 1 Reactie

Eén reactie op “ELO? Why don’t we…..”

  1. Hans Verweij schreef:

    Mooi stukje Sjaak!! Zeker een waardevolle en nuttige invulling van werken met ICT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *