Sport en Bewegen in transitie

De integratie van digitale media en technologie in de sportwereld groeit snel. Van apps die mensen motiveren om meer te bewegen tot geavanceerde trainingsapps en wearables die atleten helpen hun prestaties te optimaliseren.

Opening iXperium Sport en Bewegen

Academie Sport en Bewegen van de HAN speelt met haar onderwijs in op deze trend en opent op 3 oktober in Nijmegen het iXperium Sport en Bewegen, een fysieke plek en netwerk waar studenten, medewerkers en professionals uit de praktijk leren en onderzoeken hoe ze technologie en digitale media in hun studie en werk kunnen inzetten.

“Vanuit de opleidingen van de HAN vinden we het belangrijk om mee te bewegen in deze trend.” zegt René Tönissen, directeur van HAN Academie Sport en Bewegen. “We onderzoeken bijvoorbeeld hoe je met digitale media mensen kunt stimuleren om te bewegen en te sporten. Welke digitale media, data en ai helpen je als sporter bij trainingen en ontwikkeling? En hoe kun je met behulp van digitale media mensen die baat hebben bij meer bewegen beter bereiken of hen helpen om hun gedrag te veranderen?”

Voorlopersrol bij transitie van opleiden, coachen en trainen

Bart van Gastel, programmamanager van iXperium Sport en Bewegen: “Als Academie Sport en Bewegen hebben we een voorlopersrol, zowel om onze studenten en docenten op te leiden met de moderne media die er zijn, maar ook om professionals uit de praktijk mee te nemen in nieuwe trends en inzet van nieuwe media. Er komt naar mijn idee echt een transitie in de manier waarop we onze studenten opleiden, de manier van het coachen en begeleiden van sporters en er ontstaan ook nieuwe sporten. Dat is een geweldige uitdaging voor de collega’s binnen onze opleidingen en de professionals in de praktijk.”

Wat kunnen we verwachten in iXperium Sport en Bewegen?

Martijn van Hal van Sport en Bewegen: “Bij iXperium Sport en Bewegen is technologie geen doel op zich maar een middel om mensen meer in beweging te krijgen en te houden. We streven ernaar om de kloof tussen de traditionele sportpraktijk en de nieuwste technologische ontwikkelingen te dichten. Door een sterke focus op innovatie, praktijkgericht onderzoek en samenwerking met het werkveld, wil het iXperium de sport- en beweegsector transformeren en zo bijdragen aan de verbetering van sportdeelname, talentontwikkeling en een gezonde leefstijl.”

Kennis, ervaring en professionals bij elkaar brengen

Naast de fysieke plek biedt het iXperium ook een netwerk dat breder kijkt, waar je zowel binnen de hele onderwijskolom, van voorschoolse opvang tot hbo met en van elkaar kunt leren en tegelijk ook kunt leren over vakgebieden heen. We verbinden het onderwijs in onze bachelor en masteropleidingen met kennis vanuit onderzoek van lectoraten en kennis en ervaring vanuit het werkveld.

Ook studenten doen onderzoek in het nieuwe iXperium. Sven Gerritsen doet zijn afstudeeronderzoek in iXperium Sport en Bewegen. Hij onderzoekt hoe je studenten recreatief kunt laten gamen met behulp van technologie en digitale media. Hij heeft het iXfit-circuit ontwikkeld en doet dit jaar onderzoek naar het effect van deze aanpak op de motivatie en prestatie van studenten. Hij ontwikkelt een lessenreeks voor de iXfit die leraren lichamelijke opvoeding kunnen gebruiken op scholen en die we vanuit de HAN kunnen inzetten bij Seneca.

3 oktober feestelijke opening iXperium Sport en Bewegen

Kom 3 oktober naar de feestelijke opening van iXperium Sport en Bewegen