Evaluatie Professionalisering iXpact 2020-2024

In het consortium ‘iXpact: gepersonaliseerd leren met en over ict’ werkten onderwijspartners uit po, vo, mbo, hbo, lerarenopleidingen, diverse hogescholen en onderzoekspartners in de periode 2020-2024 samen rond het thema gepersonaliseerd leren met en over ict. Het consortium wilde de verbinding tussen deze partijen versterken in een landelijke, sectoroverstijgende structurele kennisinfrastructuur met als overkoepelend doel het verbeteren van onderwijs en (leraren)opleidingen met behulp van ict. Op die manier beoogde iXpact een bijdrage te leveren aan het vergroten van de impact van onderzoek op onderwijsinnovatie met ict in de praktijk door de aanwezige kennis sectordoorsnijdend te bundelen, te verbinden en verder uit te bouwen.

Een van de doelen van iXpact was om ervoor te zorgen dat onderwijspartners beter in staat zijn om kennisvragen te formuleren die aansluiten bij hun school- en opleidingsontwikkeling en dat zij ontwikkelde kennis kunnen benutten in de onderwijspraktijk en in beleid.       

Om betrokkenen binnen scholen beter toe te rusten voor het formuleren van eigen kennisvragen, het samenwerken met onderzoekers en het benutten van kennis uit onderzoek, zijn binnen iXpact verschillende professionaliseringstrajecten ontwikkeld en uitgevoerd, te weten:

  • Een professionaliseringstraject voor verbinders
  • Een professionaliseringstraject voor procesbegeleiders en onderzoekers
  • Een professionaliseringstraject voor leidinggevenden

In dit rapport beschrijven we de doelen, opzet en de evaluatie van deze professionaliseringstrajecten.