Interprofessioneel praktijkleren in iXperium Health

12 september startte de nieuwe groep studenten van Interprofessioneel Praktijkleren bij iXperium Health. Tijdens hun project bij iXperium Health leren deze studenten van HAN Fysiotherapie, Ergotherapie, Social Work, Verpleegkunde, Voeding en Diëtetiek en ALO vanuit verschillende disciplines samenwerken. Ze komen iedere week bij elkaar in de makerspace of Playground van iXperium Health. Daar leren ze over de inzet van technologie en digitale media in zorg en welzijn. Mooi om te zien hoe digitale media en technologie zijn geïntegreerd in dit onderwijs.

In de groep zitten studenten van de ALO, Ergotherapie, Fysiotherapie, Social Work, Voeding en Diëtetiek en Verpleegkunde. Ze werken gedurende twintig weken twee dagen per week in het iXperium Health aan een vraagstuk uit de praktijk van zorg en welzijn. In de eerste bijeenkomst maakten ze kennis met elkaar en verkenden ze waar de vakgebieden van de studenten over gaan.

In deze onderwijsvorm leren studenten om samen te werken met studenten uit andere vakgebieden. De focus ligt in het gezamenlijk leren en werken aan vraagstukken, producten en diensten, die bijdragen aan innovatie van de zorg- en welzijnsverlening. De bundeling van de verschillende expertises draagt bij aan de kwaliteit van het resultaat en leeropbrengst.

In volgende bijeenkomsten maken ze kennis met de externe partners. En ze krijgen uiteraard ruim de kans om allerlei technologie en digitale toepassingen te leren kennen in de playground en makerspace van iXperium Health. Ze verkennen de mogelijkheden, kunnen materialen lenen en inzetten in de praktijk van hun opdracht. Daarnaast hebben ze de optie om zelf media of prototypes te ontwerpen.

Go Digital

De komende maanden doen deze studenten voor iXperium Health onderzoek voor twee projecten. De helft doet onderzoek voor Go Digital. Dit is een gecombineerde leefstijl interventie van Rijnstate, Your coach Next Door van Maastricht UMC. In dit project krijgen jongeren met obesitas begeleiding van een kindergezondheidscoach. De coach werkt samen met professionals in de wijk. Het traject richt zich op gezonde voeding, bewegen, slaap, rust en ontspanning. De studenten van Interprofessioneel leren onderzoeken welke digitale toepassingen en technologie de kinderen en coaches kunnen ondersteunen.

Activating Parkinson Patients with sensors

De andere studenten doen onderzoek voor een project over Parkinson. Samen met de leerwerkplaats Activating Parkinson Patients with sensors onderzoeken ze hoe je met inzet van technologie de kwaliteit van leven en zorg van mensen met Parkinson kunt verbeteren. Dit project is onderdeel van het OpenEd programma van OnePlanet Research Center.

Leren en werken met ict

De komende maanden volgen we deze studenten in hun onderzoek. Welkom in het iXperium-netwerk! We kijken uit naar de resultaten van jullie onderzoek.