Wat leer je van Pokémon go?

20-07-2016 door Justine van den Berg

Sinds een paar weken zie je ze lopen. Mensen die met stevige stap door de stad of het bos lopen, smartphone vooruit in de aanslag. Ineens staan ze stil, vinger of duim veegt over het scherm van het smartphone, daarna een gelukkigzalige glimlach of een vette grijns. Soms wat frustratie, swipe …. swipe … raak! En dan weer door. Het zijn schoolmeisjes in zomerjurkjes, nerdy pubers, vrolijke dames in groepjes, zwangere dames met buggy, kantoormedewerkers tijdens de lunch met in de ene hand een zakje boterhammen en de andere de smartphone in de aanslag, mannen op leren schoenen, jongens met een skateboard, een enkele vijftiger of zestiger. Waar normaal baasjes wachten op hun hond staan nu de honden geduldig te wachten tot hun baas klaar is. En allemaal zijn ze druk met maar een ding: Pokémon go. Als je het weet herken je ze zo. En wat doe ik? Ik doe mee! En ik ben benieuwd wie van jullie meedoet. En uiteraard ben ik vooral nieuwsgierig wie het straks inzet in zijn les. Mogen leerlingen na de vakantie Pokémon spelen tijdens een les? En wat kan de leraar leren van leerlingen die tijdens hun vakantie hun omgeving hebben verkend met Pokémon.

Een extra laag over de wereld om je heen
Voor de mensen die het nog niet weten. Het spel Pokémon go legt een virtuele laag over de werkelijke wereld. Als je de app opent realiseer je je dat je hele omgeving nog een extra laag met informatie heeft. Alle bezienswaardige plekken in je wijk blijken ineens Pokestops te zijn, andere plekken zijn belangrijke Gyms die spelers willen veroveren. En in alle straten, zelfs in gebouwen lopen, kruipen en vliegen vreemde wezens rond. Ze verschijnen, via de app, ineens voor je neus, midden in jouw straat of op jouw bank. Met een rood-witte bal kun je ze vangen. Het klinkt allemaal heel simpel maar als je het spel serieus wilt spelen moet je er nog een hele studie van maken. De 151 Pokemons hebben allemaal eigen krachten, een ander gewicht, andere punten en bijzondere eigenschappen. Als je een zogenaamde Gym wilt veroveren moet je dus weten hoe sterk je bent maar ook hoe je de strijd gaat spelen. Er komt nog tactiek bij kijken. En vooral veel kennis. De serieuze spelers lezen dus vele blogs, tips, bezoeken fora en downloaded verschillende pokemongidsen. De twintigers en dertigers zijn in het voordeel, zij kennen de Pokémons nog uit hun jeugd. Voor alle anderen in er een hoop te ontdekken en leren.

Wat valt op na een paar levels spelen?
IMG_7639Het is verslavend. En erg grappig. Het is een combinatie van plaatjes (Pokémons) verzamelen, een spannende  wedstrijd spelen, strategisch een aanval plannen, verrast zijn door zeldzame exemplaren. Het is een slim gemaakte app die je toch steeds weer verleidt om even de app te openen om te kijken of er een pokémon of stop in de buurt is. In de rij bij de groenteboer, in het park, tijdens de lunch. Sommige mensen zelfs op de fiets, maar dat doe ik maar niet. Tegelijk is het ook gewoon een erg vermakelijk spel.

 Je merkt ook dat je ineens anders naar je omgeving kijkt. Zo ontdek ik door de app allerlei plekken waar ik al jaren zomaar aan voorbij loop. Herdenkingsstenen, kunstwerken, een bank in Sonsbeek die verwijst naar mijn geboortejaar. Soms is het ook wat spooky. In Klarendal is een plek die verwijst naar een kat die langsloopt … en op het moment dat ik daar stond … kwam er een echte kat langslopen. Heel apart zo tussen de Pokémons. Je moet ook naar andere gebieden dan waar je normaal komt. De stedelingen moeten naar een dorp of bos of strand om bijzondere Pokemons te vinden en de mensen uit dorpen moeten de stad in. De vissen zitten bijvoorbeeld dichter bij water, ratten meer in de stad. Zo kom je nog eens ergens. Ik zag mensen in Sonsbeek lopen die daar normaal nooit komen. Mensen ontdekken geschiedenis, kunst en bijzondere gebouwen.

IMG_7606    IMG_7625

De critici denken dat alle spelers in een cocon spelen maar het blijkt juist dat de game mensen met elkaar in contact brengt. Spelers helpen elkaar, spreken elkaar aan, werken samen, zowel online als offline. Doordat je elkaar snel herkent kun je makkelijk contact leggen (weet jij waar die zeldzame Pokémon zit?). En je ziet dat mensen het leuk vinden om elkaar te helpen. Of uit te dagen. het blijft natuurlijk een spel.

IMG_7608Pokémonspelers lopen meer dan ze normaal doen. Als je wilt dat je kinderen meer bewegen laat ze dan Pokémon spelen. Ouders zijn verrast dat kinderen ineens zelf voorstellen om een stukje te gaan wandelen. Allereerst moet je in het spel lopen om Pokémons te vangen. Maar een tweede reden is dat je eieren kunt uitbroeden. En dat doe je door vijf of zelfs tien (!) kilometer te gaan lopen. En de app laat zich niet bedriegen, je kunt dus niet stiekem die afstand afleggen in de bus. Heel langzaam fietsen lukt wel, maar dan moet je wel erg goed opletten waar je rijdt.

Wat ik zei, je moet ook strategisch plannen hoe je een gym verovert. Welke van je Pokemons zet je in? Ga je ze eerst laten ontwikkelen tot sterkere Pokemon of spaar je je grondstoffen. Ruil je Pokemons voor snoepjes? En wat doe je met je sterrenstof? Ga je na 19 uur de straat op om bijzondere exemplaren die je mist te zoeken? En beetje speler moet dus nadenken over welke strategie hij of zij gaat voeren. En dat is een goeie oefening in strategisch denken en plannen.

IMG_7533Wat kun je er mee in het onderwijs? Vraag aan de leerlingen die het spelen na de vakantie maar eens om wat over hun eigen wijk te vertellen of het gebied waar ze op vakantie waren. Je zult versteld staan wat ze ineens allemaal weten. En vraag ze hoeveel ze hebben gelopen met de game. En wat weten ze van de verschillende karakters in het spel? Hebben ze allemaal dezelfde pokérons gevangen? Hebben ze gym overwonnen en hoe hebben ze hun strategie bepaald? En wat kunnen ze van elkaar leren?

Daarnaast is het inspirerend om te zien hoe een game zoveel mensen op de wereld bezig houdt. Hoe kunnen we elementen uit deze game inzetten om er voor te zorgen dat leerlingen over ter wereld met plezier iets leren wat ze nu soms moeilijk of saai vinden?

Ik ben benieuwd wie van jullie de game gaat spelen. En vooral ook of jullie er samen met leerlingen iets mee gaan doen in jullie lessen.

Wil je meer weten dan hier een paar links om verder te komen met of meer te lezen over de game:

http://www.iculture.nl/gids/pokemon-go-beginnersgids/
http://www.iculture.nl/apps/review-pokemon-go/
http://www.iculture.nl/gids/pokemon-go-beginnersgids/
http://missionstart.nl/pokemon-go-nader-beschouwd/

En heb je vragen of loop je vast in de game? Laat het ons weten dan helpen we je naar het volgende level!

Ennu …. is het in augustus al tijd voor een P’iXcursie door Arnhem of Nijmegen? Laat het ons weten!

Tags:
Geplaatst onder: Voor u getest | 3 Reacties

3 reacties op “Wat leer je van Pokémon go?”

 1. Raoul schreef:

  De eerste P’iXcursies staan al gepland :-), bij stichting GamePit kun je 13 augustus terecht voor een Pokemon meetup.
  https://www.facebook.com/events/604079793065202/?notif_t=plan_edited&notif_id=1468919871527028

  Bij Gamestad Youngstars kun je retro versies van Pokémon spelen en zelf een eigen Pokémon game maken.
  http://gamestad.nl/jeugdland

 2. Paul schreef:

  https://soundcloud.com/djvideo/the-pokemon-go-song-back-track een frisse 2016 versie van een disco kraker waar op gerapt kan worden want het is een back track..

 3. Jasper schreef:

  Gotta Catch em all. Zelf een custom Pokémon Go maken met jouw eigen content. Dat kan eenvoudig met Ojoo.

  http://www.ojoo.com/how-to-create-your-custom-pokemon-go/?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*