Virtual en augmented reality in de jeugdzorg

23-03-2017 door Justine van den Berg

Woensdag verzamelden hulpverleners uit de jeugdzorg, docenten en studenten van verschillende opleidingen van de HAN en geïnteresseerden zich bij de iXpiratiemiddag van het iXperium Health (in oprichting). Er stonden bijzondere onderwerpen op het programma.

Maurice Magnee, coördinator  van iXperium Health, gaf een korte inleiding over nut en noodzaak van nieuwe media in opleidingen. Vooral augmented en virtual reality bieden nieuwe kansen voor zowel specialisten en hulpverleners als voor opleidingen.

.

.

 

Alex Tavassoli van het Ministerie van Veiligheid en Justitie presenteerde een indrukwekkende Virtual-Realty-ervaring over huiselijk geweld. In app ervaar je hoe het is voor ene achtjarig jongetje om de ruzie tussen zijn ouders mee te maken terwijl zijn kleine zusje in bed ligt te huilen. Een indringende ervaring die goed te gebruiken is om hulpverleners beter te laten begrijpen wat een kind meemaakt. Maar de app kan ook worden gebruikt om ouders bewust te maken wat kinderen ervaren als hun ouders ruzie maken of als er geweld in huis is.

Dennis Kragten van Centric liet de deelnemers van de iXpiratiemiddag kennis maken met verschillende VR- en AR-toepassingen voor de jeugdzorg. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in simulatie en bij training van hulpverleners. Maar het je kunt ook denken aan een digitale of virtuele assistent. Hij liet ons bijvoorbeeld kennis maken met een app die gezichtsuitdrukkingen kan herkenningen. Handig voor bijvoorbeeld autistische mensen die daar soms moeite mee hebben. De app geeft door middel van e smiley aan wat de gezichtsuitdrukking van de persoon is die je ziet.

  

Na de lezingen konden de deelnemers zelf ervaren hoe het is om in een virtuele wereld te staan. Er klonk veel gegil bij de virtuele wereld waar je op een smalle plank boven het Honigterrein liep. Doodeng! terwijl je toch echt gewoon op een plank stond die op de grond lag. Zelfs er van af stappen is al eng. Ook de hololens wilde iedereen wel even testen. Dus zag je verschillende mensen wonderlijk in de ruimte bewegen met hun hand of vinger om verschillende tools in de augmented wereld te bedienen.

Het was weer een geslaagde iXpiratiemiddag. Geweldig dat nu ook collega’s, studenten en relaties van opleidingen van Faculteit Gezondheid Gedrag en Maatschappij gebruik kunnen maken van een inspireren iXperium. Veel succes collega’s! We laten ons graag door jullie inspireren :-).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*