Ultimaker 3d-printers

28-11-2013 door Justine van den Berg

Sinds deze week staan er twee ultimaker 3d-printers in het iXperium. Vanmiddag werden de eerste tests geprint. Docenten en studenten van HAN-Pabo kunnen de printers gebruiken voor colleges en opdrachten. Maar ook leraren uit het primair onderwijs zijn welkom om de printers te gebruiken.

Ultimaker in het iXperium

Ultimaker

Met de ultimaker 3d-printer kun je in open source ontwerpen printen. Dat kunnen eigen ontwerpen zijn maar het kunnen ook ontwerpen zijn van anderen die je via internet downloadt. Met deze printer kun je snel een ontwerp wat je hebt gemaakt aan iemand in 3d laten zien. Maar er zijn ook meer praktische toepassingen. Bijvoorbeeld in de medische wereld wordt al veel geëxperimenteerd met 3d-print. Bedenk dat in de toekomst bijvoorbeeld een kunstknie of -heup wordt geprint op basis van je eigen knie of heup die versleten is. Of denk aan een geprint oor. Wie weet hoe snel dit al mogelijk is. Maar ook in de culinaire hoek ontstaan allerlei innovaties waarbij koekjes of amuses uit de printer komen.

Wil je zelf aan de slag dan kun je bijvoorbeeld hier inspiratie op doen site van Thingiverse

In het iXperium staat de ultimaker om studenten, docenten en leraren uit het primair onderwijs uit te dagen om na te denken wat we met deze techniek kunnen doen. En hoe vertalen we dat naar ons onderwijs. De 3d-printer geeft kinderen oneindige mogelijkheden om ontwerpen te produceren.

Hoe werkt het?

De Ultimaker maakt gebruik van FDM, dat staat voor fused deposition modeling. Achter op de Ultimaker zit een spoel met een lange kunststof draad. Deze draad loopt naar de printkop. Daar wordt de draad verwarmd en vloeibaar. Vervolgens beweegt de printknop over het printoppervlak en bouwt zo laagje voor laagje het ontwerp op. Een ventilator aan de zijkant laat het printwerk weer afkoelen zodat het niet meteen in elkaar zakt. De printer kan zo hele complexe vormen printen die wij met mensenhanden lastig zouden kunnen maken, bijvoorbeeld in elkaar gedraaide ontwerpen.

4 december 3d-idee-atelier

4 december is er voor docenten van HAN-Pabo een 3d-idee-atelier. In een hands-on en minds-on programma gaan de deelnemers aan de slag. Ze verkennen de mogelijkheden van de 3d-printer voor het curriculum. Tijdens de workshop maken de deelnemers ook een didactische vertaalslag naar  concreet educatief ontwerp.

Tags:
Geplaatst onder: Hard- en software | 2 Reacties

2 reacties op “Ultimaker 3d-printers”

 1. Thom Goesten schreef:

  Geachte de heer/mevrouw,

  Voor het Technasium doen wij (Lisan Graumans en Thom Goesten, 6 Atheneum, Cambium College, Zaltbommel) een onderzoek betreffende het integreren van 3D-printers in het onderwijs. Wij onderzoeken waar het onderwijs naar toe gaat en hoe het er over 10-, 20- en 30 jaar uitziet, betreffende 3D-printen. Voor dit onderzoek is het erg interessant hoe op PABO’s de ICT en vooral de 3D-printers aangeboden zijn.

  Om deze vraag te beantwoorden, willen we graag eens telefonisch met u in contact komen om uw visie te horen over 3D-printen in het onderwijs.

  Wij zijn benieuwd naar vragen als:
  – Denkt u dat 3D-printen in de toekomst verbreid is in het onderwijs?
  – Wat denkt u dat het hoofddoel van 3D-printen in het onderwijs zal zijn? (dat de docent leermateriaal print of dat de leerling leert werken met 3D-printers)
  – Wat vindt u dat leerlingen moeten leren met betrekking tot de 3D-technieken? (leren tekenen, leren werken met de printers, leren ontwerpen, kennis hebben over de printer en diens mogelijkheden).
  – Hoe bereiden u, uw leerlingen voor, met betrekking tot 3D-printing?

  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,

  Thom Goesten en Lisan Graumans

 2. Dag Thom en Lisan, je kunt via pieter.vanrooij@ixperium.nl contact opnemen met Pieter van Rooij. Veel succes met jullie opdracht!
  Hartelijke groet, Justine van den Berg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*