Training ict-geletterdheid voor HAN-docenten

08-04-2016 door Justine van den Berg

Binnenkort kunnen HAN Docenten zich weer aanmelden voor de training ict-geletterdheid. De focus van de training ligt op de instrumentele vaardigheden. Ben je docent aan de HAN en wil je jouw onderwijs ook verrijken met ict? Doe dan mee met deze training. Je krijgt een goed beeld welke mogelijkheden er zijn, hoe je die kunt toepassen in je les en … dat ga je ook tijdens de training al doen in je eigen college met je eigen studenten.

Trainer Jan Knuivers over de training:

Ict-rijk onderwijs, wat is dat?
Veel docenten verrijken hun onderwijs met films, gebruiken in een flipped classes instructies via online media en bespreken juist de vragen in de klas. Ook de presentatievormen veranderen. Naast een whiteboard en powerpoint heb je tegenwoordig digiborden en een grote keuze aan media waarin je (interactieve) presentaties kunt maken.

Maar wat kun je dan nog meer doen? En is dat dan ook beter voor je onderwijs? Het is goed om zelf uit te vinden wat voor jou werkt en voor jouw studenten. Over het algemeen reageren studenten enthousiast op ict-rijke lessen. Maar … het moet je les wel verrijken en geen trucje zijn. Je moet dus een bewuste en kritische keuze kunnen maken wat je wel gaat doen en wat niet.

Hoe verrijk ik mijn colleges met ict?
Je kunt bijvoorbeeld de les starten met een quiz en die verbinden aan een discussie. Via de quiz kun je dan verkennen wat studenten al weten over een onderwerp. Maar je kunt ook een game gebruiken en naar aanleiding van de ontwikkelingen in de game maatschappelijke thema’s bespreken. Je kunt een padlet of quizvorm gebruiken om te zien welke kennis studenten al goed beheersen en welke onderwerpen nog wat meer uitleg of verdieping vragen. Lerarenopleiders van Faculteit Educatie gebruiken ook facebookgroepen om studenten te begeleiden en stimuleren om ingewikkelde literatuur te lezen. Studenten reageren enthousiast. Regelmatig krijgen ze inspiratie en ontvangen ze binnen een context artikelen die een hoge leesvaardigheid vragen. Als studenten dit op eigen initiatief moeten doen vinden ze dit ingewikkeld maar in samenwerking binnen de facebookgroep, waar ze er ook nog een dialoog over kunnen hebben, vinden ze dit prettiger en eenvoudiger om te doen.

Sommige opleidingen gebruiken facebookgroepen juist weer om studenten te verbinden en een eenvoudige digitale plek te geven om elkaar te ontmoeten en samen te werken. En uiteraard ook voor de sociale binding binnen een leergemeenschap werken sociale media goed. Snapchat, whatsapp, twitter of Facebook, voor studenten zijn het normale communicatiemiddelen. Voor jou ook al?

Training iXperium Academy
De training ict-geletterdheid bestaat uit drie bijeenkomsten. Buiten de bijeenkomsten ga je zelf materiaal ontwikkelen en uittesten in de colleges. Waar nodig kan de trainer je hier ook bij begeleiden.

iXperium Academie is onderdeel van iXperium/Centre of Expertise Leren met ict. Voor HAN docenten bieden we de trainingen gratis aan via HAN Academy. Heb je interesse? Neem dan contact op met Frederieke Ubels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*