Thema-uitgave open textbooks

26-01-2016 door Pierre Gorissen

In de Verenigde Staten (VS) zijn “open textbooks”, gratis online beschikbare studieboeken voorzien van een open licentie, al enige tijd een onderwerp waar vanuit het onderwijs de nodige aandacht bestaat. In Nederland is het verschijnsel nog tamelijk onbekend. De Special Interest Group (SIG) Open Education wil via deze thema-uitgave antwoord geven op de vraag of open textbooks ook voor het Nederlands onderwijs meerwaarde hebben.
In de thema-uitgave komen een drietal Nederlandse voorbeelden uit het hoger onderwijs aan bod. Daarnaast wordt er op basis van een quickscan, uitgevoerd door het iXperium / Centre of Expertise leren met ict, gekeken naar de mogelijke onderwijskundige, ervaren voordelen van open textbooks en de bijbehorende condities.

Hoge kosten
Uit de quickscan blijkt dat de redenen voor gebruik van open textbooks in de VS voornamelijk terug te voeren zijn op de hoge kosten van reguliere boeken. De gevonden literatuur gaat zelfs zo ver dat uitgevers in de Verenigde Staten beschuldigd worden van het bewust opdrijven van die kosten. Een aantal van de onderzoeken naar het gebruik van open textbooks was daarnaast gericht op de vraag of studenten slechter presteren als ze gebruik maken van elektronische boeken dan wanneer ze gebruik maken van boeken op papier. Een aantal onderzoeken concludeert dat er geen verschillen zijn terwijl er ook onderzoeken zijn die een (kleine) positieve invloed op de leerprestaties vinden bij gebruik van open textbooks.
Open textbooks bieden docenten de mogelijkheid om op maat boeken samen te stellen voor hun studenten en ze daarbij aan te passen aan de lokale situatie en context. Het samenstellen kan hier ook door de studenten zelf gebeuren, Penn State University experimenteert hier al mee.

Technologie is niet het probleem
Net als andere ict gerelateerde innovaties, “gebeuren” open textbooks niet zomaar. Ook in de VS zijn er succesverhalen en blunders en mislukkingen te vinden waarbij de open textbooks niet gebruikt werden. De technologie is daarbij niet het probleem, de ervaringen in de VS laten zien dat op basis van open source systemen, goede ondersteuning en een goede community van auteurs en gebruikers (docenten en studenten) het gebruik heel succesvol kan zijn.

Downloaden
De thema-uitgave is gratis te downloaden via deze URL
Meer uitgaven rond open en online onderwijs zijn hier te vinden.

 

Tags:
Geplaatst onder: Onderzoek | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*