Taalzee op de Paasbergschool in Oosterbeek

09-04-2014 door Justine van den Berg

Monique Lubbers verzorgde tijdens de iXpiratiedag een workshop over Taalzee. In deze blog vertelt zij over haar ervaringen met Taalzee op de Paasbergschool in Oosterbeek.

Onze school doet mee aan een pilot, wat onderzoekt wat de inzet van tablets oplevert. Onderzoeksinstituut ITS, verbonden aan de Radboud universiteit, volgt onze school en brengt de resultaten in kaart. Wat heeft het gebruik van tablets voor effect op de leerlingen, leerkrachten en toets resultaten. Voor onze eerste case zochten wij een taal/spellingsprogramma en in samenspraak met de begeleiders van dit project kozen wij voor Taalzee. Weliswaar nog een nieuw programma, maar het zag er veelbelovend uit.

Zelfstandig aan de slag en direct feedback
De verwachtingen zijn nog overtroffen, zowel de kinderen als mijn duopartner Maaike Vos en ik zijn enthousiast. In taalzee kunnen leerlingen zelfstandig oefenen met 21 verschillende taalspellen. Ze krijgen direct feedback of ze de opdracht goed hebben gedaan. Wij kunnen in het leerkrachtengedeelte in één oogopslag zien hoe de leerlingen het doen. Eerst krijg je in een plaatje een algemeen beeld hoe de klas presteert. Daarnaast zie je per leerling hoe de leerling zicht ontwikkelt, waar het goed gaat en waar niet.

Doordat Taalzee de opdrachten direct controleert scheelt dit enorm veel nakijkwerk. Taalzee is een vervanging van de werkbladen en het scheelt dus ook voorbereidingstijd, omdat ieder kind automatisch in het juiste niveau komt. Het is echter geen vervanging van de gewone taal- en spellingsinstructie! De resultaten worden één keer per week met de leerling besproken. Tijdens het zelfstandig werken komen de leerlingen om beurten bij ons en nemen wij de resultaten door van het oefenen en waar nodig geven wij nog een extra instructie. Dit gebeurt één keer per week.

Gemotiveerd door game-element
Twee weken geleden is de onderzoeker van het ITS weer bij ons op school geweest en heeft de leerlingen geïnterviewd.  Zij geven aan dat Taalzee erg leuk is en dat ze nu veel meer oefenen. Het game-element geeft extra motivatie en vinden ze erg leuk. Leerlingen kunnen door veel opdrachten te doen punten halen. Met deze punten (geldstukken in een schatkist) kunnen ze bijvoorbeeld hun werkblad pimpen met bijvoorbeeld diamanten of ze kunnen bonusspellen spelen. Wat verder ook nog een pluspunt is, dat echt iedere leerling van welk niveau dan ook op een motiverende wijze met dit programma kan werken. Wij hebben groep 8 en er zijn al leerlingen op middelbaar schoolniveau bezig.  Eind oktober zijn wij met dit programma begonnen en ondertussen werken bij ons op school de groepen 6 t/m 8 met dit programma. In de toekomst zal dit zeker uitgebreid worden.

 

 

Tags: ,
Geplaatst onder: iXpiratiemiddagen | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*