Storybird

31-03-2015 door Rutger Smabers (@TaalByte)

In oktober introduceerde ik Storybird bij de eerstejaarsstudenten van HAN Pabo – Arnhem. Storybird is een website waarop je  prentenboeken, geïllustreerde verhalen en gedichten kunt maken. Eenmaal ingelogd, heb je de beschikking over enorm veel illustraties in allerlei stijlen en gerangschikt op thema.

Het leuke van Storybird is dat je het schrijfproces omkeert. Je begint met het selecteren van de illustraties en vervolgens schrijf je het verhaal. Ik kan me voorstellen dat dit kinderen helpt bij het beeldend schrijven. Loes Lusing, eerstejaarsstudent HAN Pabo – Arnhem, schreef op deze manier het verhaal “Koen de kat. De zondag die toch niet zo saai was”. De opdracht was een verhaal te schrijven waarin de verhaallijn een verrassende wending neemt. Volgens mij is ze daar zeker in geslaagd, daarbij is er veel interactie tussen afbeeldingen en tekst en maakt Loes gebruik van sprekende dialogen (klik op de afbeelding om dat zelf te kunnen beoordelen).

Een geïllustreerd gedicht maak je in Storybird door één illustratie te selecteren. Daar wordt door Storybird een beperkte set woorden bij gegeven die je in de illustratie sleept. Je hebt hier niet de mogelijkheid om zelf woorden te typen. Omdat het een Engelstalige website is, zijn de aangeboden woorden ook in het Engels. Goed te gebruiken dus bij lessen Engels.

Het schrijven van een geïllustreerd verhaal (een langer verhaal dan een prentenboek en dat mogelijk bestaat uit meerdere hoofdstukken) is nu alleen nog in de beta-versie mogelijk. Als je als docent een account aanmaakt dan kun je dat al uitproberen, maar voor leerlingen is het nog niet mogelijk. (In reactie op deze blog geeft @Storybird via twitter aan dat het lange verhaal morgen beschikbaar komt voor leerlingen).

Je kunt als docent een gratis docentaccount aanmaken waarmee je de beschikking krijgt over 30 zelf aan te maken Storybird-accounts. Die zijn te plaatsen in één groep of te verdelen over meerdere groepen. Aan die groepen kunnen je opdrachten geven. Wat de leerlingen schrijven en ontwerpen, is in één overzicht te zien. Leerlingen kunnen ook feedback geven op elkaars producten.

In de gratis versie kun je prentenboeken maken, wanneer je ook in groepsverband gebruik wilt maken van de Poëzieposters, dien je een upgrade uit te voeren.

Tags:
Geplaatst onder: Taal | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*