Scheikunde leren in Minecraft

26-02-2018 door Justine van den Berg

Het populaire spel Minecraft heeft ook een aparte versie voor onderwijs. En dat wordt ook al veel gebruikt. Leerlingen leren in Minecraft samenwerken, plannen, communiceren en er is veel ruimte om creativiteit in kwijt te kunnen. Leraren geven leerlingen individueel of in groepen een opdracht. Samen bouwen ze aan een project. Er zijn leraren die leerlingen de eigen school laten bouwen, gebouwen uit het verleden virtueel laten ervaren of leerlingen rekenopdrachten geven in minecraft.

Sinds kort heeft Minecraft voor onderwijs een nieuwe scheikunde-module. Met deze update hebben leraren en leerlingen een platform waarmee ze kunnen experimenteren en  chemische eigenschappen en elementen leren kennen en kunnen verkennen. Het hele periodieke systeem der elementen zit in het spel. En met de nieuwe tools kunnen leerlingen ervaren hoe elementen zich gedragen en wat je er mee kunt maken. Leerlingen kunnen virtueel experimenten uitvoeren en zelf (creatieve) oplossingen bedenken voor vraagstukken.

Leerlingen gebruiken bijvoorbeeld een heliumballon om een een varken te laten vliegen. Of ze krijgen les hoe je veilig in een lab kunt werken. Ze leren hoe je oogdruppels, onderwaterfakkels of elixers kunt maken. Er zijn handleidingen voor leraren. Als je minecraft nog niet kent is het handig om eerst de basis te verkennen (of je vraagt een van je leerlingen om een korte training).

We horen graag welke experimenten jullie leerlingen virtueel hebben gedaan en wat ze er van vonden. En wat vind jij als leraar er van?

Geplaatst onder: Geen categorie | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*