Rijke verzameling data over klimaatverandering

14-04-2016 door Justine van den Berg

Een app die de aardrijkskundeles kan verrijken is Earth Now. Deze app geeft leerlingen en studenten toegang tot een rijke set met real-time data die worden verzameld door satellieten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit luchttemperatuur, Co2, zwaartekracht, ozon, zeeniveau of hoe zout de zee is. De app legt een laag over de aarde. Vervolgens kun je de aarde draaien en de verschillen op aarde bekijken. Wat mooi is dat je altijd recente data hebt. Hierdoor kun je in de klas ook een kleine onderzoek doen, je kunt bijvoorbeeld data van verschillende periodes verzamelen en met elkaar vergelijken. Je kunt ook data-sets kiezen in een animatie, je ziet dan bijvoorbeeld der verandering gedurende dag/nacht of een aantal dagen. De app geeft leerlingen of studenten ook inzicht wat voor data een satelliet verzamelt en wat je daar voor onderzoek mee kunt doen. Je ziet ook welke satellieten er om de aarde draaien. Als je op een satelliet klikt krijg je meer informatie over deze satelliet. Je ziet ook je eigen locatie op de kaart dus als je avonds kijkt kun je de satelliet misschien ook nog voorbij zien komen.

Earth Now 2  Earth Now 3  IMG_5901Earth Now4  Earth Now 2

Door de data en visualisatie in de app kunnen leerlingen zien hoe temperatuur, ozon, Co2 veranderen.Dit is een mooie visualisatie bij een les over het weer, de zee, temperatuur of klimaatverandering. Leuk is dat de leerlingen zelf aan de slag kunnen met de data die de app levert. De app geeft ook een korte toelichting over de data die ze in de visualisatie zien. Hierdoor leren leerlingen of studenten meer over de basics van de datasets. Daarnaast geeft de app voor de echt die-hards links naar sites van NASA waar je je verder kunt uitleven.

Je kunt deze app niet gebruiken om leerlingen zelfstandig mee aan de slag te gaan. Maar het bied je wel een verrijking van je les met real-time (en dus up-to-date) data waar leerlingen mee kunnen werken. Je kunt leerlingen of studenten wel een gerichte opdracht geven. Laat ze bijvoorbeeld over een langere periode data verzamelen. Geef aanvullend les over klimaatverandering. Daarna kunnen de leerlingen of studenten zelf hun dataverzameling en eigen analyse presenteren in een prezi, animatie of vlog.

Earth Now is gratis en beschikbaar voor zowel Android-smartphones of tablets als iPad, iPhone, iPod.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met deze app. Laat je me weten wat de leerlingen of studenten er van vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*