Ra ra… waar ben ik?

07-12-2017 door MMH Coolen

Wel eens een dropping meegemaakt?
De blinddoek gaat af en je stapt uit de auto en opeens sta je op een zandpad. Snel neem je de omgeving in je op en je vraagt je meteen af: waar ben ik? Is er iets van herkenbaarheid te spotten?

Je kijkt nog een keer om je heen, maar veel meer dan een modderige weg en wat weilanden valt er niet te zien

Niets gaat boven de spanning van een echte dropping, maar met Google Maps in deze wereld kennen we het gevoel van verdwalen bijna niet meer. Toch is dat het vertrekpunt van de tool ‘Geoguessr’.

Hoe werkt het?
Je wordt ergens in de wereld gedropt. Je komt terecht in een Google Maps-omgeving, en door je muis te gebruiken dwaal je virtueel rond. Als een echte dropping wordt je niet verteld waar je bent. Het is nu aan jou om uit te vinden waar je bent.

Een virtuele ronddwaling begint, op zoek naar aanknopingspunten en dat doet een beroep op jouw vindingrijkheid. Je speurt de omgeving af op zoek naar kenmerken. Zijn er straatnaambordjes aanwezig, zie je misschien belettering op een bus, is er belijning op de weg aanwezig of zie je soms een beroemd gebouw?

Wanneer je denkt te weten waar je je bevindt, zet je op de plek waar je denkt te zijn in de wereldkaart een pinnetje neer. Werk wel nauwkeurig… hoe dichter je bij de goede locatie pint, hoe meer punten je kan verdienen!

Vaardigheden
GeoGuessr is eenvoudig in te zetten en heel toegankelijk en leuk!
Vanuit verschillende invalshoeken kijk je naar de wereld en oefenen de kinderen topografie zonder dat bijna zelf in de gaten te hebben.
Spelenderwijs is er oog voor de inrichting van de ruimte en voor details en door het stellen van de juiste vragen ontstaat er grip. Het is helemaal leuk om met z’n tweeën te spelen.

Door het werken met de tool werken de kinderen aan meerdere vaardigheden.
Verder stimuleert het de denkwijze van de geografische vierslag, een methode om kinderen anders naar het vak aardrijkskunde te laten kijken. Deze methode bestaat uit 4 verschillende fases:

  • Ontmoeten/ waarnemen
  • Verklaren
  • Herkennen/ toepassen
  • Waarderen

Van GeoGuessr naar Settr.
Het spelen van GeoGuessr is prachtig, maar om het met kinderen te ontwerpen en het daarna te spelen is nog veel leuker! Dan krijgt het ook meteen betekenis. Het ontwerpen is ook heel eenvoudig en kan met ‘GeoSettr’. Je ontwerpt vijf rondes die je vervolgens speelt in de GeoGuessr. Alles wat je hoeft te doen is vijf locaties kiezen op een Google Map. Het programma genereert dan een unieke link naar je spel die je kunt spelen met de kinderen!
Zo is het bijvoorbeeld leuk om vakantiebestemmingen in te voeren van waar de kinderen zijn geweest.
Je maakt het ‘dichtbij’ door de omgeving van de kinderen neer te zetten en de kinderen te laten zoeken naar de exacte plek.

Zie jij nog meer mogelijkheden en hoe maak jij het betekenisvol?
Laat het ons weten!

Sites:
https://geoguessr.com/
https://geosettr.ml/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*