Podcast Kennisnet – gesprek over de digitale vaardigheid van leerlingen

17-01-2018 door Justine van den Berg

Voor Kennisnet maakt Remco Pijpers podcasts. Ik vind podcasts leuk omdat je op een moment dat het jou uitkomt in ongeveer een kwartier-twintig minuten een interessant interview kunt luisteren.

In de podcast van deze week is Remco in gesprek met Dick van der Wateren, docent op het Eerste Christelijke Lyceum in Haarlem. Van der Wateren schreeft het boek Verwondering waar hij ingaat op de vraag hoe je kinderen creatief en kritisch leert denken door het stellen van mooie vragen. Het is belangrijk dat zij dit kunnen, ook online. Belangrijk onderdeel in het digitaal geletterd maken van leerlingen is met leerlingen praten over internet? Volgens Dick van der Wateren is verwondering nodig om dat gesprek te voeren. “Door leerlingen te leren mooie vragen te stellen, ook over de digitale wereld, probeer ik mijn steentje aan bij te dragen.”

Met verwondering kun je kijken naar het digitale gedrag van leerlingen. Je kunt het ook gebruiken tijdens gesprekken met leerlingen over internet. “Het is mooi te zien hoe ze bijvoorbeeld digitaal samenwerken en overleggen in WhatsApp-groepen. Maar ook hoe zij elkaar helpen door informatie digitaal te delen, bijvoorbeeld als iemand ziek is”.

Van der Wateren: “Leerlingen zijn over het algemeen niet extreem digitaal vaardig. Ze zijn handig, maar zeker bij het vinden van informatie op internet kunnen ze verstandiger zijn. Als school is het je verantwoordelijk ze te helpen een balans te vinden”.

Je kunt de podcast luisteren via de site van Kennisnet. Je kunt je uiteraard ook abonneren.

Geplaatst onder: Geen categorie | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*