Op weg naar het maakfestival

04-04-2018 door Justine van den Berg

We doen mee met het landelijke makersfestival. Eind september is er een groot makersevenement in Eindhoven. Dan komen er leerlingen vanuit het hele land met een zelfgemaakte doos met daarin een actie. Het idee is dat alle dozen samen een Rubb Goldbergmachine vormen. De leerlingen krijgen de opdracht om met een groep een doos te maken waar een actie in komt en weer een actie uit gaat. Ze maken daarbij gebruik van micro:bits, kleine computers die een beweging, een geluid, een beeld kunnen veroorzaken of iets kunnen meten. De leerlingen gaan ontwerpen vanuit het idee van design thinking. Op deze manier leren ze iets over techniek, over programmeren, zijn ze creatief en werken ze nauw samen. Ze leren door te maken. Op weg naar het festival trainen we vanuit het iXperium de studenten en leraren. Zij gaan de leerlingen begeleiden in het hele proces.

Vandaag kwamen een groep van 50 leraren, studenten van HAN Pabo en ArtEZ en lerarenopleiders maar iXspace het makerslab van iXperium Arnhem.  In de ochtend kregen de studenten inspiratielezingen van kunstenaars Roos Meerman en Lucas Steenhuis, lerarenopleiders Maarten en Albien van HAN Pabo en Els en Luca van ArtEZ. Daarna kregen de groepen een grote doos met materialen en micro:bits en gingen ze aan de slag. In de middag kwamen de leraren van de scholen. In groepen gingen ze aan de slag. Iedere groep bestaat uit een of twee leraren en studenten van HAN Pabo en ArtEZ. Mediamentor Ron begeleidde de groepen.

Al snel was iedereen druk bezig met snoertjes, stukken code en motortjes. Er klonk gemopper en gejuich. Wat vooral zo ontzettend gaaf was, was dat de gemengde groepen enthousiast samenwerkten. Iedereen hielp elkaar, er hing een goeie sfeer en er was veel inspiratie voor mooie projecten. Wij kijken uit naar de volgende stap: aan de slag met de leerlingen.

Iedere school kiest welke groep leerlingen de school mag vertegenwoordigen op het maakfestival. In juni komen deze groepen naar iXspace om hun dozen/projecten te presenteren. Ze krijgen dan feedback van experts en kunnen zelf ook vragen stellen aan de experts. Daarna hebben ze nog tot september om hun ontwerp te perfectioneren. Uiteindelijk gaan elf groepen leelringen met hun ontwerp naar het landelijke makersfestival in Eindhoven. Wat een leuk voorjaar wordt dit. Kom maar op met die regenbuien, wij gaan lekker micro:bitten en bouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*