Op ontdekkingstocht voor de Pabo van de Toekomst

20-03-2015 door Rinske Dekkers

Studenten inspireren, dat willen we graag op de pabo. Inspireren kun je onder andere doen door voor te lopen in je vakgebied. En voorlopen in je vakgebied kun je wellicht onder andere door gebruik te maken van ICT. In dat licht werkt een aantal docenten van HAN Pabo mee aan het project Pabo van de Toekomst.

Voor het vakgebied taal hebben collega Femke Klomp en ik ervoor gekozen ons onderwijs in woordenschat eens onder de loep te nemen. Goed woordenschatonderwijs geven lijkt makkelijk (je past gewoon de bekende Viertakt toe), maar blijkt in de praktijk erg moeilijk. In de beperkte lestijd die we binnen ons vak hebben kunnen inruimen voor het onderwerp woordenschat, lukt het ons niet goed genoeg om de studenten voor te bereiden op het geven van een goede woordenschatles.

Het doel voor onze bijdrage aan het project was dus snel duidelijk: zorgen dat we binnen de beperkte lestijd studenten toch goed kunnen voorbereiden op het geven van goed woordenschatonderwijs in de praktijk. De inzet van ICT leek in eerste instantie makkelijk en duidelijk: als we nou kennisclipjes maken over deelonderwerpen van de didactiek, kunnen studenten die thuis kijken en dan hebben we meer lestijd over.

Helaas moesten we die gedachte al snel verwerpen: als de studenten de theorie thuis in een boek bestuderen, houden we ook meer lestijd over. Maar dat studeren doen ze in de praktijk niet (van tevoren), dus waarom zouden ze wel filmpjes kijken? Bovendien: als elke docent ineens als huiswerk filmpjes gaat opgeven, gaat de sjeu er snel vanaf. Het voordeel van een kennisclip is wel dat studenten deze ter voorbereiding op een les even snel kunnen terugkijken om hun kennis op te halen (maar ja, in een boek kun je ook even teruglezen).

We twijfelen. Totdat we de opnamestudio in Pabo Arnhem ontdekken: er blijkt zich een piepklein studiootje ergens in de krochten van het gebouw te bevinden. Met een echte camera en bewerkingsapparatuur waarmee je professionele clips kunt maken. We spelen even weervrouw bij de grijze achterwand en bewonderen alle knoppen waar we nog niet op durven drukken. Het project is ook bedoeld om onszelf te professionaliseren op het gebied van ICT. We popelen eigenlijk om wel op al die knoppen te gaan drukken en een echt filmpje te maken.

Het besluit is gevallen: we gaan het gewoon uitproberen!

Bron foto

2 reacties op “Op ontdekkingstocht voor de Pabo van de Toekomst”

  1. Leuk dat jullie aan de slag gaan. Ik ben benieuwd hoe de kennisclips eruit komen te zien en of het werkt. Succes met de knopjes :) !!

  2. Justine schreef:

    We kijken uit naar het resultaat. En als je ergens hulp bij wilt hebben dan zijn er collega’s in de buurt om te helpen of om tips te geven. heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*