Nieuw in het iXperium: de Samsung Galaxy S4 Active smartphone

10-07-2014 door Frank Thuss

20140710_092459452_iOSOnlangs zijn in het iXperium de Samsung Galaxy S II smartphones op een welverdiend pensioen gestuurd en ingeruild voor de Samsung Galaxy S4 Active, een toestel dat eind vorig jaar op de markt is verschenen. In deze test een kort overzicht van de nieuwigheden ten op zichte van de oude Samsungs.

De S4 Active is overigens een broertje (of zusje?) van de populaire Samsung Galaxy S4. De S4 Active en de ‘gewone’ S4 zijn redelijk identiek, behalve dat de S4 Active waterdicht en stofwerend is (daarover later meer).

Van een nieuwe smartphone mag je verwachten dat hij in alle opzichten beter is dan het toestel dat hij vervangt, en dat geldt voor de Galaxy S4 Active gelukkig ook. Het scherm is glashelder en heeft een moderne full-HD resolutie van 1920 X 1080 pixels. De quad-core processor zorgt ervoor dat apps lekker snel werken. De 8-megapixel camera schiet mooie foto’s en filmpjes. De S4 Active is ook voorzien van de nieuwste versie van Android: versie 4.4 KitKat. We kunnen dus weer even vooruit met deze telefoons.

Een paar nieuwe mogelijkheden maken de S4 Active interessant vergeleken met de Galaxy S II:

  • Screenshot_2014-07-10-13-09-33De telefoon is voorzien van 4G LTE, de opvolger van 3G voor mobiel internet. Dat betekent dat je supersnel kunt internetten op de S4 Active, zonder dat je daarvoor op een wifi netwerk hoeft te zitten. Een filmpje uploaden naar YouTube, nieuwe apps installeren of Skypen: het gaat allemaal super via 4G. Bij een veldtest buiten het iXperium haalden we snelheden van tussen de 25 en 50 Mbps, en dat is in sommige gevallen zelfs sneller dan wanneer je binnen op een wifi-netwerk zit. Wanneer je van de S4 Active switcht naar een toestel met alleen 3G voelt deze laatste opeens hopelaas traag aan.
  • Screenshot_2014-07-10-11-39-32De S4 Active is -zoals gezegd- waterdicht en kan tot een half uur onder water op een diepte van een meter. Echt duiken of zwemmen met het toestel gaat dus niet, maar een regenbui of een ongelukkige val in een WC-pot vormen geen gevaar voor het toestel. En is je toestel vies? Dan spoel je hem toch gewoon even af onder de kraan? Al blijft dat een beetje vreemd om te doen, zo’n duur stukje electronica in een waterstraal houden alsof er niets aan de hand is. Hopelijk raken we er niet al te veel aan gewend, anders zie ik onze iPhones en andere smartphones nog een keer een waterige dood sterven… :-). Het viel ons wel op dat je de telefoon niet goed meer kan bedienen als het scherm nat is, het touch-gedeelte lijkt dan niet goed meer te werken. Om toch met de S4 Active foto’s te kunnen maken onder water heeft de camera-app een onderwater-modus, die er voor zorgt dat je de volumeknop als sluiterknop kunt gebruiken in plaats van het scherm. Maar niet dieper dan een meter zwemmen heh?!
  • De S4 Active is tevens stofwerend en robuust uitgevoerd; de telefoon zou tegen een stootje moeten kunnen. Eerlijk gezegd hebben we dit maar niet uitgeprobeerd, het scherm voelt namelijk nog steeds breekbaar aan, zoals bij de meeste smartphones. Door de water- en stofdichtheid voelt de telefoon wel wat zwaarder aan.
  • In de categorie ‘minder interessant’: de vele softwarefeatures die Samsung heeft toegevoegd, maar nauwelijks van echte meerwaarde lijken. Zo scrollen webpagina’s automatisch wanneer je naar beneden kijkt (geinig, maar werkt vaak niet) en wordt tekst ingezoomd als je je vinger vlak boven het scherm houdt (tja…). Deze functies komen vooral als ‘gimmicks’ over en zullen snel vergeten worden.

Al met een al is de S4 Active een mooie toevoeging voor het iXperium; ik denk hier vooral aan de buitenprogramma’s (mobile learning). Geen gedoe meer als het even regent, snel een foto uploaden via 4G en een onderwater-experiment met foto’s in het watermuseum of de heemtuim behoren ineens tot de mogelijkheden. En welke mogelijkheden zie jij voor deze smartphone in het onderwijs?

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*