Naar buiten met ict!

15-09-2015 door Pieter van Rooij

Gezien de veranderingen in het onderwijs spelen games en mobiele technologieën een steeds belangrijkere rol in de lespraktijk. Met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek hoeft leren niet perse meer in het klaslokaal plaats te vinden, maar kan het ook daarbuiten. De directe omgeving van de school en van de leerlingen wordt gebruikt voor het leren in echte contexten.


Het leerarrangement ‘Naar buiten met ict’ is gericht op het gebruik van ict buiten het klaslokaal. GPS en bewegen met ict zorgen voor een nieuwe kijk op leren met ict. Leerlingen helpen Mister X op een hypermoderne manier bij het opspeuren van de gevaarlijke Dr. P. Han.

Het gebruik van plaatsbepalingstechnologie oftewel GPS (Global Positioning System) voegt een extra dimensie toe aan mobiel leren. Als een leerling leert met een mobiel apparaat met een GPS ontvanger, biedt dit nieuwe mogelijkheden. Via satellieten krijgt de GPS-ontvanger signalen door die aangeven waar de leerling met het apparaat zich bevindt. Op basis hiervan kan de leerling met zijn apparaat locatie specifieke informatie ontvangen of juist toevoegen. Zo ontstaat er een verbinding tussen de fysieke en de virtuele wereld waarin de leerling zich bevindt; meerdere lagen van informatie zijn tegelijkertijd toegankelijk.

Voor leerlingen is het maken van een locatiespel met behulp van een website een nieuwe manier om met lesstof om te gaan. Niet alleen leerkrachten kunnen een spel maken, ook leerlingen kunnen de opdracht krijgen om lesstof in een spel te verwerken. Zij maken een spel/speurtocht voor medeleerlingen. Een aantrekkelijke manier van leren. Het eindproduct is het spelen van het spel/speurtocht met de klas en met behulp van mobiele apparaten met GPS. Een aanrader voor projectweken!

Ben je enthousiast geworden over dit leerarrangement? Meld je dan direct aan!
pijl-links Ga direct naar het aanmeldformulier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*