Mobile learning op bs De Boemerang in Huissen

11-10-2013 door Rutger Smabers (@TaalByte)

klaar-voor-de-start-kinderboekenweek-e1380495268967-522x391Uitgeverij “Scoor een boek”, gespecialiseerd in boeken over sport, heeft het zwaar. Er worden steeds minder boeken verkocht.
De directeur van uitgeverij “Scoor een boek” is nu op zoek naar jong talent.
Daarom organiseert hij een wedstrijd om jong schrijf- en tekentalent te scouten.
Aan jullie de taak om te bewijzen dat jullie de beste zijn.

Klaaaaar voor de start….

Het spel
Vrijdag 4 oktober hebben 54 leerlingen van basisschool de Boemerang in Huissen meegedaan aan een locatiegebonden game die geheel in het teken stond van de kinderboekenweek. Met behulp van de MLA player-app en de GPS-functie op iPhones van het iXPERIUM zochten de kinderen, in groepjes van drie, gemarkeerde locaties in hun eigen wijk. Eenmaal aangekomen op de locatie kregen ze via de telefoon een opdracht.
Door de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren verdienden ze punten. Het team met de meeste punten in een uur had gewonnen.

De opdrachten
Het thema van de kinderboekenweek “Klaar voor de start: boeken over sport” en interessante locaties in de directe omgeving van de school vormden het uitgangspunt voor de ontworpen opdrachten en vragen.
Zo waren er twee sportopdrachten: er was een vaandel-estafetteloop op de Vendeliersweide en in de Koerierstraat moesten kinderen zo snel mogelijk pakketjes van A naar B vervoeren.
In de kinderboekenweek gaat het natuurlijk ook over de uitreiking van griffels en penselen. Daarom waren er naast de sportopdrachten ook illustratie- en schrijfopdrachten in de tocht opgenomen. Daar konden de teams aantonen over voldoende schrijf- en tekentalent te beschikken.
Naast de opdrachten waren er een aantal vragen in het spel opgenomen die de parate kennis van de leerlingen testten over schrijvers, boeken, griffels en penselen en spelling.

Locatiegebonden
BS de Boemerang HuissenDe kracht van deze game zit met name in de koppeling van activiteiten aan de locaties. Zo was er een flessenpostopdracht bij een brug over het water die de twee wijkdelen met elkaar verbindt. De leerlingen kregen de opdracht om de fles (die aan een touw in het water dreef) binnen te halen. In de fles zat een brief met de start van een dialoog. Leerlingen lazen de brief en gaven antwoord op de vraag. Ze sloten af met een vraag terug. Bij aankomst van ieder team werd zo de dialoog verder uitgebreid.
Dat een van de groepjes de dop niet goed vastdraaide voordat ze de fles teruggooiden in het water, waardoor de dialoog veranderde in een grijze massa papier-maché, mocht de pret niet drukken. De fles werd door andere groepjes gewoon volgestouwd met eigen briefjes en notities.

Maar er was meer…
Bij het voetbalveld in de wijk schreven ze sport-elfjes,  in een speeltuin met piratenschip tekenden ze met houtskool een storm op zee, er werd een illustratie gemaakt van een onderwaterwezen bij een flat met de naam “Aqua” en in de straat met de naam “Wapenschouw” schreven ze een verhaaltje van 8 regels over het inspecteren van de wapens.

Wie loopt daar om het hoekje?
Het meest motiverende aspect van deze game was toch wel het navigeren met de iPhone. Tijdens het spelen zagen de leerlingen zichzelf als knipperend bolletje over de kaart bewegen, maar ook de andere teams waren zichtbaar op hun telefoon. Mooi om te zien dat teams op hun telefoon een ander team in de buurt zagen lopen en daar naartoe renden om te controleren of dat werkelijk zo was.

Eén team liet wel een zeer sterk staaltje van effectief navigeren zien. Tijdens het spel blokkeerde hun telefoon, waardoor locaties niet meer openden. Op hun telefoonscherm hadden ze mij gespot, rondfietsend in de wijk als rijdende helpdesk. Ze zijn snel naar mij toe gerend en ik kon ze gelukkig ook weer vlot op weg helpen.

Free Play Boemerang
Al met al was het een geweldige ervaring voor iedereen!!
Op naar het volgende project…

Eén reactie op “Mobile learning op bs De Boemerang in Huissen”

  1. Justine schreef:

    Geweldig project Rutger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*