Micro:bit in opmars

18-01-2018 door Ron Does

Hij is al langer bekend bij kinderen van basisscholen in Engeland, maar ook in Nederland
raken basisscholen steeds meer bekend met de Micro:bit.
Voor wie het niet weet … de Micro:bit is een klein computertje (printplaatje) met veel mogelijkheden en online te programmeren met de zgn. blokjes (bekend van het programma Scratch) Begin van het schooljaar heeft de stichting FutureNL een groot aantal Micro:bits naar de scholen gestuurd die zich daarvoor aangemeld hadden.

In de “Expeditie Micro:bit” doos zit een mooie starterskit waar kinderen kennis kunnen maken met de mogelijkheden van de Micro:bit. Met behulp van een duidelijk boekje en een aantal materialen (kopertape, ledlampjes, snoertjes met krokodillenklemmen) kunnen kinderen direct experimenteren met de verschillende mogelijkheden. Door eerst de lichtjes op de Micro:bit te programmeren raken ze wegwijs in het programmeergedeelte om zo weer verdere stapjes te kunnen maken.

In combinatie met de zgn. paperbits kunnen kinderen op verschillende niveau’s aan de slag. Het verschil in uitdagingen maakt het apparaatje zo krachtig. Kinderen die kennis willen maken met programmeren kunnen er mee uit de voeten, maar kinderen die verder willen kunnen op veel manieren ontdekken wat er mogelijk is.
Als ze de Micro:bit zelf uitgeprobeerd hebben, kunnen ze er verschillende accessoires aan koppelen zodat de mogelijkheden nog uitgebreider worden. Denk hierbij aan een luidspreker, een servo motor
of wie nog verder wil …. een infrarood lampje of een servo motor om een “rups” te maken!

Inmiddels hebben we in het iXperium al verschillende ervaringen opgedaan met de Micro:bit.

In de iXspace zijn we zelf aan de slag gegaan en tijdens de programmeer programma’s worden de Micro:bits regelmatig ingezet. Ook zijn er lessen op scholen gegeven door de leerkracht en een mediamentor.

Heb je als leerkracht, met je groep, interesse om met de Micro:bit aan de slag te gaan? Neem dan contact op met het iXperium (info@ixperium.nl)

Eén reactie op “Micro:bit in opmars”

  1. Maud van Dijk schreef:

    Inderdaad erg leuk “speelgoed”! Kinderen die in hun vrije tijd willen experimenteren met de micro:bit kunnen elke derde zaterdag van de maand in Rozet terecht bij CoderDojo Arnhem. Helemaal gratis, wel even registreren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*