‘Mam, zet je die apps op de tablet?’

17-03-2015 door Frank Thuss

Marja Werner heeft als ouder een groep leerlingen van de Arabesk school begeleid bij een bezoek aan het iXperium in Arnhem. In onderstaande gastblog schrijft ze over haar ervaringen.

Dinsdag 10 maart ben ik als moeder van groep 4/5 van de Arabesk meegegaan naar het Ixperium in Arnhem. Ik was heel benieuwd naar deze middag. ICT in het onderwijs en hoe je dit in kunt zetten als leermiddel, is ook voor een gewone moeder een interessant thema. Deze middag heeft mijn ogen weer geopend. Niet alleen in het kijken naar onderwijs, maar ook voor thuis in de opvoeding en ontwikkeling.

Rond half één kwamen we aan bij de pabo in Arnhem. Daar werden we hartelijk ontvangen en naar het Ixperium toegebracht. De kinderen verzamelden zich in een kring en werden meteen in groepjes verdeeld. Binnen 10 minuten was elk kind al bezig met een bepaald programma via laptop, tablet of smarttafel. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Hoe leerzaam een app op een tablet of programma op de laptop kan zijn en hoe makkelijk dit ook voor thuis te gebruiken is.

De groepjes wisselden om de 15 minuten door, naar een volgend onderdeel, waar ze met een instructie van 1 minuut al weer vol aandacht bezig waren met de volgende opdracht. De opdrachten stonden allemaal in het teken van taal: lezen, schrijven en spellen.

Wat me erg op viel is dat leren met ict helemaal niet alleen individueel hoeft te zijn. De afwisseling van alleen werken, samen werken of juist strijden tegen elkaar gaf telkens weer een anderen dynamiek, waarbij de kinderen elkaar veel aanmoedigden of hielpen.

Conclusie aan het eind van de dag: enthousiaste kinderen, maar ook ik als moeder ben erg enthousiast. Zelfs met heel weinig faciliteiten zijn er al mogelijkheden om ICT meer in te zeten. Wat ik geweldig vind, is dat met deze faciliteiten het onderwijs ook meer gepersonaliseerd kan worden (wat niet betekent dat het individueler wordt). Aan de hand van resultaten kun je veel duidelijker zien wat een kind nodig heeft en welk ander kind hem daarbij zou kunnen helpen of juist een goede match geeft in samen leren. Om dit te bereiken is vooral durf en lef nodig en denken buiten kaders. Ook enthousiaste ouders kunnen hierin hun steentje bijdragen. Mijn dochter heeft na deze middag al drie keer gevraagd of ik bepaalde apps, die ze die middag heeft gebruikt, op de tablet wil zetten. Gisteravond heb ik dat maar eens gedaan. Tot mijn verbazing zijn alle gebruikte apps gratis!!

Geplaatst onder: Workshops | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*