Maakt paper van Facebook een kennisapp?

04-02-2014 door Justine van den Berg

Vandaag viert facebook zijn 10e verjaardag. Gisteren lanceerden ze de de nieuws-app Paper: een app waarmee nieuws van vrienden, maar ook nieuws van bijvoorbeeld vakgenoten of trendwatchers op een aangename wijze wordt gepresenteerd in een app. Tot nu toe werd facebook in het onderwijs vooral praktisch gebruikt als sociaal medium of als snel kanaal om groepen studenten te informeren. Studenten gebruiken Facebook bijvoorbeeld ook om te communiceren binnen een projectgroep. Ik ben nieuwsgierig of facebook met Paper ook een interessante nieuws- en kennisbron gaat worden voor het onderwijs.

.

Wat is Paper
Paper is een nieuwsapp die content van Facebook ontsluit. Je ziet nieuws van vrienden en van pagina’s die je leuk vindt. Maar je kunt ook zelf categorieën aanmaken die Facebook vult met verhalen. De promofilm belooft ons dat die verhalen ook waardevol en concreet zijn. En Facebook heeft natuurlijk wereldwijd heel veel actuele en waardevolle content.

De app opent met de newsfeed. Je kunt als gebruiker de inhoud zelf kiezen, je kunt kiezen uit rubrieken. Ieder onderdeel heeft een mix van nieuwe content en bestaande publicaties van pagina’s die jij leuk vindt.

Paper is het eerste product van Facebook Creative Labs, het onderdeel van Facebook dat nieuwe apps ontwikkelt “ter ondersteuning van de uiteenlopende manieren waarop mensen willen verbinden en delen”.

Ervaringen van de eerste dag

Ik heb Aljo Hartgers, facebookexpert van Marketingfacts gevraagd wat zijn eerste ervaringen zijn. Hij was ook zo aardig om een paar screenshots met ons te delen.

Aljo: „De user interface nodigt uit om er langer gebruik van te maken dan het nieuwsoverzicht van de huidige Facebook-app of site. Er ís meer nieuws te vinden dan alleen de pagina’s waarvan je fan bent. Facebook doet de redactie daarover. Ik ben benieuwd naar de advertentiemogelijkheden die marketeers daar gaan krijgen. Facebook biedt gebruikers nog meer relevantie (want ze kunnen eigen topics kiezen). En nieuwsmakers (individuen en pagina’s) gaan meer likes en shares krijgen op updates doordat de app die ontsluit. Ik ben erg onder de indruk van deze app. Prachtige intuïtieve user interface en een gesproken guided tour. Ik denk dat met deze app het gebruik van Facebook gaat toenemen”

Lees ook de review en blog van Aljo over Facebook.

Floris Poort van bright.nl noemt Paper verrassend strak en soepel. Floris vertelt dat de app nauwelijks knoppen heeft. Onderin je scherm zie je nieuwsitems, met een veeg naar boven kun je die openen. Ook links of video’s openen kan gewoon met een veeggebaar. Floris vindt het jammer dat de berichten niet chronologisch in een tijdlijn staan. Daardoor komen dezelfde berichten soms vaker tevoorschijn.

Bart Breij van de iphoneclub legt nog wat verder uit hoe je de app bedient. Bewegingen spelen een belangrijke rol. Je opent berichten met een veeggebaar en sluit ze met een knijp/zoom gebaar. We zien ook het parallax-effect van Apple terug waarmee je bredere foto’s kunt bekijken door je beeldscherm te kantelen.

Bart legt ook nog uit waarom de app nog niet beschikbaar is in Nederland. Facebook stelt hoge eisen aan de redactie die achter de app zit. Niet alleen de algoritmes van facebook zelf bepalen de inhoud maar ook de redactie, zij filteren het aanbod aan nieuws en verhalen en zorgen daarmee voor meer kwaliteit. Dit kun je niet meteen met hoge kwaliteit voor de hele wereld uitrollen dus daarom moeten wij nog even geduld hebben.

Paper in het onderwijs?
Deze eerste ervaringen maken mij in ieder geval heel nieuwsgierig. Ik merk zelf dat waar ik vroeger nieuwe ontwikkelingen in mijn vakgebied bijhield met vakliteratuur ik dat steeds meer doe via artikelen en verhalen die ik vind via sociale media. Ik denk dat Paper voor mij een goeie toevoeging is. Voor studenten kan het een mooie bron zijn van vakinformatie van vandaag (en morgen). Onderzoekers kunnen direct hun bevindingen delen. Voor mijn gevoel brengt de app straks ook mensen die interesse hebben op bepaalde onderwerpen bij elkaar. Ik zie nu al dat Facebook dat doet en deze app maakt het straks alleen maar makkelijker om met vakgenoten in contact te komen. Of juist om je kennis en blik te verbreden. Dit soort media maakt het voor studenten ook makkelijker om toegang te krijgen tot praktijkkennis en ervaringen die zij in hun studie kunnen gebruiken. En toegang tot een wereldwijd netwerk van (toekomstige) vakgenoten.

We moeten nog even geduld hebben maar ik kijk uit naar de presentatie van Paper in Nederland. Jullie ook? Ik ben nieuwsgierig of jullie een link zien naar onderwijs. Denk je dat jij de app zou kunnen gebruiken in jouw onderwijs? Of gaat het jou helpen om je eigen vakkennis up-to-date te houden? Laat het me weten in je reactie.

 

 

 

 

 

Geplaatst onder: Social media | 1 Reactie

Eén reactie op “Maakt paper van Facebook een kennisapp?”

  1. Patrick schreef:

    De app even gedownload via onderstaande uitleg http://www.dehoewerkthetwebsite.nl/facebook-paper
    De app werkt zeker goed, lekker vloeiend zelfs op de Iphone 4. en idd Floris de app heeft bijna geen knoppen, heerlijk!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*