Maak live muziek met code in Sonic pi

15-02-2018 door Justine van den Berg

Een van de keynote speakers op de IPON 2018 was Sam Aaron van Sonic Pi. Sam ontwikkelde deze site om mensen de mogelijkheid te geven om zelf een muziekstuk te componeren met behulp van code. Leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs werken graag met Sonic pi. Sam werkt zelf regelmatig met leerlingen van 10 die zelfstandig met de site aan de slag gaan.

Via de composities van muziek leren de leerlingen programmeren en computational thinking. Ze leren ook meteen hoe muziek werkt en hoe je zelf een gave compositie kunt maken. Als je zelf een instrument bespeelt kun je stukken muziek uploaden en die weer verder bewerken met effecten. Je kunt de code van je eigen composities delen met andere leerlingen ergens in de wereld.

In een les met sonic pi komen meteen een aantal 21e eeuwse vaardigheden voorbij: creatief denken, probleem oplossen, (internationaal) samenwerken, computational thinking. De site bevat heldere instructies, er is ook een Nederlandstalige versie. De site is gratis en open source. Leerlingen, en uiteraard ook leraren, leren muziek componeren en programmeren tegelijk. Dit brengt meer muziek in de klas. Hoe gaaf is dat!

Hoe werkt het
Nadat je de app op je laptop of pc hebt geïnstalleerd kun je meteen aan de slag. Je krijgt steeds korte uitleg over ritme, tonen, samples van synthesizers, volume etc. De uitleg moedigt je aan om meteen zelf te experimenteren. Al snel ben je je eerste muzieklijn aan het programmeren. En binnen een paar minuten heb je je eerste muziekje geprogrammeerd.

play :f4
sleep 0.3
play :bb4
sleep 0.6
play :f4
sleep 0.3
play :f4
sleep 0.3
play :f4
sleep 0.8
play :f4
sleep 0.3
play :g4
sleep 0.3
play :g4
sleep 0.3
play :f4
sleep 0.3
play :eb4
sleep 0.3
play :f4
sleep 0.6

Zie of hoor je al wat dit is?

Het leuke is dat je niet alleen je eigen muziek kunt programmeren maar je kunt stukken muziek delen met anderen of juist stukken van andere gebruiken of weer bewerken. Je kunt ook als een dj live programmeren. Kijk maar eens hoe Sam dat zelf doet.

Wil je zelf aan de slag met sonic pi of wil je een van leerlingen een compositie laten programmeren? Ga naar http://sonic-pi.net/ en je kunt beginnen. Veel plezier.  Delen jullie je eerste compositie met ons?

Tags: , ,
Geplaatst onder: programmeren | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*