Leren met ICT in Londen

03-02-2018 door Joost Adema

We gaan naar de BETT in Londen (British Educational Training and Technology Show) mediamentoren, een programmamanager en een bestuurder uit Arnhem. Drie dagen onderdompelen in leren en lesgeven met ICT en innovatie.

Dag 1 bezoek aan Londen Connected Learning Center….daar waar ooit het idee is ontstaan voor een CLC in Arnhem. Ook onze Nijmeegse collega’s sluiten aan. Het regent heftig zoals dat vaker in Engeland het geval is.

Het is bijzonder om een plek te bezoeken waar je zoveel herkent in aanpak en opzet. Toch anders want er is geen verbinding met een Pabo of onderzoek. We zien mooie voorbeelden van ICT aangevlogen vanuit een thema uit het curriculum. En we gaan aan de slag met scratch. Een mooie middag en we ervaren over en weer een connectie. (Zelfs onze logo’s lijken op elkaar).

                                                                            

Het borrelt van de ideeën en er is ook een gevoel van trots, om wat we al goed doen. Londen is zeer geïnteresseerd in Arnhem en we besluiten met kaartjes uitwisselen en plannen voor een tegenbezoek. Londen twittert ‘s avonds: “we have found our soul mate”…. Mooi, wordt vervolgd.

De volgende dag hebben we eerst een werkbespreking in de lobby van het hotel. Over scherp zijn en duidelijker aangeven wat verandering en innovatie teweeg kan brengen. Wat we al in huis hebben aan inhoud en hoe we er voor zorgen dat we dat ook ten volle gaan gebruiken. Mooi gesprek. We staan allemaal aan en zo gaan we naar de beurs.

We gaan met een missie! Steam, nieuwsgierigheid en hardware. De BETT is groot, veel en druk.

Ik ga voor Steam en makereducation in the steamvillage. En ook hier ervaren we een gevoel van herkenning, (alleen de pi-top kende ik nog niet)… veel programmeren en veel creativiteit. Er is een duidelijk verschil tussen de steamhoek en bv. de bordenverkopers. Wat een gave aanvulling op leren met ICT. Mooi ook zijn de zgn. BETT futures; kleine start-up bedrijfjes aan de rand van de beursvloer. Veel enthousiasme. Het gaat vooral om de gesprekken samen en met bezoekers van de beurs. Moe maar voldaan gaan we terug. Veel inspiratie wisselen we met elkaar uit. En meteen ook de bevestiging en verwondering.

Dag drie staat een museum op het programma of nog een restje beurs. Het wordt het science museum, omdat dat het meest interactief is. Veel kinderen hier in het museum (het is gratis)…. Mooie afsluiting.

Wat hebben we mooie, fijne gesprekken gehad en wat zijn er gave ideeën ontstaan. We gaan zeker contact leggen met CLC Londen. En de programma’s opnieuw tegen het licht houden. Nu weet ik zeker dat we dat moeten aanvliegen vanuit een thema en verdiepen.

 

Annelies Wiggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*