Leergemeenschap iXpeditie Maatwerk

28-09-2016 door Justine van den Berg

Blog van Anne-Marieke van Loon

Op woensdag 28 september 2016 was de laatste leergemeenschap-bijeenkomst met de 9 CLC Arnhem scholen die deelnemen aan het project iXpeditie Maatwerk. De afgelopen twee jaar zijn de scholen bezig geweest om hun onderwijs meer af te stemmen op de onderwijsbehoeften van leerlingen met behulp van ict. 

De bijeenkomst startte met een terugblik op de afgelopen twee jaar. De scholen gaven aan dat het project hun veel heeft opgeleverd. Zo is er meer variatie in verwerking van de leerstof gekomen, werken leerlingen meer op hun niveau en vindt er binnen de school meer samenwerking tussen leerkrachten plaats. De deelnemende scholen zijn trots op het veranderproces dat is doorgemaakt en de samenwerking met het iXperium. Daarnaast werden er ook tips gegeven aan andere scholen die met een dergelijk traject willen beginnen. Eén tip was om “gewoon” te beginnen met het onderwijs meer af te stemmen op de behoeften van leerlingen met behulp van ict. Het onderwijs anders organiseren is een proces wat je als team samen moet doen, het werkt niet als een paar leerkrachten of alleen de schoolleider dit belangrijk vindt. De bijeenkomsten met de leergemeenschap hebben geholpen om van- en met elkaar te leren, de praktijkervaringen van een school kunnen een andere school een stap verder helpen.

ixpeditie-maatwerk-2

Hoewel het traject op de scholen is afgelopen, is het project iXpeditie Maatwerk nog volop gaande. Op dit moment wordt er een spelsimulatie ontwikkeld door studenten van het Insitute of Information and Computing Science van de universiteit van Utrecht. De bedoeling is dat door het spelen van de spelsimulatie lerarenteams in kaart brengen waar zij op dit moment staan als het gaat om het vormgeven van maatwerk met ict in de klas, wat hierin hun ambitie is en hoe dit (wel of niet) aansluit bij de organisatie van de school. Om de spelsimulatie een reële afspiegeling te laten zijn van de schoolpraktijk, werd aan de deelnemers gevraagd om gebeurtenissen te beschrijven waar ze de afgelopen 2 jaar tegenaan zijn gelopen. Deze gebeurtenissen zullen in het spel worden opgenomen als events.

Omdat de deelnemers aan het project iXpeditie Maatwerk op hun school “een andere realiteit hebben gecreëerd”, kregen ze deze middag ook de kans om zich in andere werelden te begeven door kennis te maken met virtual- en augmented reality activiteiten in de iXspace.

De leergemeenschap werd feestelijk afgesloten onder het genot van taart!

ixpeditie

Geplaatst onder: iXpeditie Maatwerk | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*