Kunnen de iPad en de laptop nu echt in de kast? De Microsoft Surface Pro 3 getest.

17-02-2015 door Frank Thuss

2015 wordt het jaar van Microsoft. Het bedrijf liet vorige week tijdens een grote presentatie hun visie op de toekomst zien, en het was niet eens de radicaal vernieuwde Windows 10 (die op zowel PC’s, tablets als smartphones werkt) dat het meeste indruk maakte. Windows Holographic, samen met de HoloLens headset, zorgt er binnenkort voor dat we overal hologrammen gaan zien en games gaan spelen zoals in de science fiction film ‘Her’ (2013). In het hier en nu heeft Microsoft het echter moeilijk. De winsten van Apple zijn hoger dan ooit, terwijl Windows PC’s steeds minder verkocht worden. In het onderwijs staan ‘tablets’ vooral synoniem voor ‘iPads’, en bij ‘leerlingen laten samenwerken in de cloud’ denken we eerst aan Google Docs en Dropbox, en niet aan Microsoft Office. Microsoft wil laten zien dat het ook anders kan: met de Surface Pro 3 heb je zowel een tablet als een volwaardige laptop, zodat je niet hoeft te kiezen en overal kunt werken op welke manier je maar wilt. Een laptop waar alle schoolsoftware gewoon op kan draaien, maar ook een tablet voor wanneer de leerlingen zelfstandig aan de slag gaan. En dat in een enkel apparaat. Kan de Surface Pro dit waarmaken? Dat hebben we natuurlijk even getest in het iXperium!

Tja, is de Surface Pro 3 nu vooral een tablet of een laptop? Het apparaat ziet er uit als een tablet: het heeft een touchscreen, geen vast toetsenbord en een lange batterijduur. Windows 8 is in tablet-modus makkelijk te bedienen dankzij de ‘tegels’, de grote iconen en de vele veegbewegingen.  Als je het toetsenbord aan de tablet klikt en de kickstand uitklapt is de Surface ineens een laptop: het apparaat is voorzien van een gewone Core i5- processor, en blaast hete lucht als je veel programma’s  tegelijkertijd draait. Met de Surface Pro 3 beweert Microsoft de ultieme laptopkiller te hebben gemaakt: in de VS gaat Microsoft zelfs zo ver dat je in je MacBook Air kunt laten omwisselen voor een gloednieuwe Surface.

20150202_110004842_iOS

Boven de Surface Pro 3, onder de iPad Air 2.

Als je de Surface Pro 3 als tablet gebruikt is hij wel wat aan de grote en zware kant: voor jonge kinderen zal het werken met de Surface wel even een uitdaging zijn.  Het scherm heeft is superscherp en heeft een grote kijkhoek, ideaal voor wanneer leerlingen in groepjes aan een tablet werken. Windows 8.1 is in tabletmodus erg makkelijk in gebruik, al blijft de hoeveelheid beschikbare tablet apps een uitdaging; populaire onderwijsapps als Nearpod, Movenote, Educreations, ClassDojo of Showbie ontbreken allemaal. Gelukkig worden steeds meer onderwijsapps uitgebracht als ‘web apps’, die je niet hoeft te installeren maar die je gebruikt door simpelweg het bijbehorende internetadres te openen; voorbeelden hiervan zijn de webapps Socrative, Padlet, Mentimeter en Kahoot. Deze webapps werken prima op de Surface Pro 3.

Het gaafste aan de Surface Pro 3 is eigenlijk de meegeleverde  Surface Pen, die aan de linkerkant van het scherm in een soort houdertje zit. Met deze pen kun je digitaal schrijven en tekenen op de Surface, en dat werkt eigenlijk heel goed. Zo kun je je hand bijvoorbeeld gewoon laten rusten op het scherm als je aan het tekenen bent; de Surface detecteert dit en zal dit niet omzetten in ongewenste krabbels. De Surface Pen is in eerste instantie ontworpen om gebruikt te worden in de Microsoft OneNote-app, maar de pen werkt ook prima in tekenapps als FreshPaint, en zelfs in PowerPoint. Zo lijkt de Surface me dus ook een prima tool voor teken- en kunstonderwijs.

20150129_092645787_iOS

De Surface Pro 3 is ook prima als laptop te gebruiken.


Als je overschakelt naar de klassieke Bureaublad-modus is de Surface Pro 3 een prima laptop, zeker als je het Touch and Type toetsenbord (los verkrijgbaar) aansluit. Vergeleken met oudere Surface-modellen kun je de ‘kickstand’ nu in elke gewenste hoek zetten, en kun je het toetsenbord ook in een soort hoek zetten waardoor typen makkelijker wordt. Het toetsenbord is ook voorzien van een trackpad, die voldoende werkt maar niet kan tippen aan bijvoorbeeld het trackpad van een MacBook Pro. Het toetsenbord typt goed, maar is wel minder praktisch vergeleken met het toetsenbord van veel ‘gewone’ laptops. In de desktop-modus heb je uiteraard toegang tot alle klassieke windows apps, zoals Microsoft Office, Windows Verkenner, VLC, WinZip, FireFox etc etc.

Tja, en dan die vraag: kan de Surface Pro 3 de iPad en de laptop tegelijkertijd vervangen? Moeilijke vraag. Als tablet is de Surface Pro 3 wat aan de grote kant, en mist hij het grote aanbod van apps dat de iPad heeft. Als laptop heeft de Surface niet het beste toetsenbord dat een laptop kan hebben. Is het dan net niks? Integendeel, in mijn ogen is dit het beste compromis als je alles-in-een combinatie zoekt, en niet per se de beste ‘laptop’ of ‘tablet’.

 

 

 

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*