Kijk ze helpen elkaar al!

16-03-2018 door Justine van den Berg

Deze week heeft De Wijzer uit Arnhem techniekweek. Iedere dag komen er leraren van De Wijzer met hun klas naar iXerium voor workshops. Het centrale thema is programmeren. De kleuterklassen hebben spullen meegenomen en blijven op school. Alle andere klassen waren deze week aan het werk in het ixperium in het gebouw van HAN Pabo in Arnhem.

Vanmiddag is juf Jitte er met groep 7. Mediamentor Ron geeft een korte inleiding om te vertellen uit welke workshops de leerlingen kunnen kiezen: programmeren met scratch, met micro:bits of met lego mindstorm. Juf Jitte hoeft niet veel moeite te doen om de leerlingen in te delen, binnen vijf minuten zitten de leerlingen in groepjes aan de tafels en gaan aan de slag.

Al snel rijden achterin het iXspace-lokaal de eerste lego-mindstorm-auto’s rond. “Hij moet net iets verder, iets meer naar rechts!” Bij de tafels in het midden verschijnen de eerste scratch-karakters op het scherm. Wat gaan ze vanmiddag voor avonturen beleven? Op de tafels bij het raam starten de leerlingen met het lezen van de instructie van de micro:bits. Vorige week waren de leraren van De Wijzer aan het werk om de workshops te verkennen. Juf Jitte vertelt dat je vooral bij de micro:bits wel goed moet opletten. Er wordt wel iets gevraagd van je begrijpend lezen. De leerlingen leren dus meteen goed lezen. Als je niet goed leest wat je moet doen werkt het niet. Twee vliegen in een klap, je leert goed lezen en je leert programmeren. het vraagt iets van je creativiteit en het is ook gewoon leuk om mee te werken.

Intussen zijn achterin het lokaal twee groepen bij elkaar op de bank gekropen. ‘Hoe programmeren jullie de bocht?’ ‘Kijk’ zegt juf Jitte ‘ze helpen elkaar al, ik hoeft dat niet te sturen, dat doen ze zelf’. Op deze manier geeft ze voldoende tijd om de leerlingen in groepjes of individueel te ondersteunen of begeleiden.

.

De hele week zijn de leraren van De Wijzer in het iXperium geweest. De leraren hebben de opdrachten vorige week voorbereid. Ze hebben alle workshops zelf gedaan. Deze week kwamen ze ieder met hun klas en met een ouder als begeleider op de fiets naar iXperium Arnhem. Meer is niet nodig. De leerlingen gaan uit zichzelf aan het werk.

Wij kijken weer uit naar de ontwerpen en programma’s van vanmiddag. Super die Techniekweek De Wijzer! Dit zijn een paar ontwerpen die eerder deze week zijn gemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*