iXpiratiemiddag 15 november: media empowerment

04-10-2017 door Petran Meertens

Aan tafel gaat bij ons thuis de smartphone ’s avonds even aan de kant. Tijd voor genieten van het eten en een goed gesprek met elkaar: heb je een leuke dag gehad, wat heb je vandaag meegemaakt? Hoe was het op school, heb je nog een goede mop gehoord? Even aandacht voor elkaar.

Niet dat dat er niet is op andere tijdstippen: meer dan ooit zijn we verbonden. Ik leef mee met mijn dochter via Instagram, sta in contact met vrienden via Facebook (wat ouderwets, pappa), deel de laatste nieuwtjes met familie in de app met én zonder kinderen. Na het eten speelt mijn zoontje samen met vrienden online nog een spel en wordt er boven huiswerk gemaakt via Whatsapp en andere online kanalen met klasgenoten.

Hoewel ik me deze nieuwe wereld redelijk eigen heb kunnen maken, zie ik op school en om me heen  kinderen en jongeren die opgroeien in een wereld vol media en daarin hun eigen keuzes maken. Een wereld met oneindig veel mogelijkheden en kansen, waar kinderen niet alleen consument zijn, maar ook maker van hun eigen vlog, verhaallijnen en digitale ik. Maar ook een wereld met zijn eigen risico’s, waarin je hard kunt vallen – denk maar aan cyberpesten, nepnieuws of het verspreiden van vervelende foto’s. Maar gelukkig zijn ook daar vrienden om je op te rapen en te troosten. Vrienden die – hoewel ze elkaar vaak nog nooit in het echt ontmoet hebben – van evenveel waarde lijken te zijn als in ‘real life’.

Omdat hierover in gesprek gaan niet altijd even makkelijk is, is het thema van de Week van de Mediawijsheid in november Generatie Media: samen mediawijs. Een week om met elkaar in gesprek te gaan of je ‘mediaskills’ samen te onderzoeken om tot de kern door te kunnen dringen.

iXpiratiemiddag Media Empowerment

Natuurlijk kun je in de Week van de Mediawijsheid meedoen met MediaMasters of een van de andere activiteiten. Maar mediawijsheid biedt nog veel meer kansen. Welke? Dat laten we je graag zien op woensdag 15 november vanaf 15 uur in iXperium Nijmegen vlak voor de Week van de Mediawijsheid.

Tijdens onze iXpiratiemiddag Media Empowerment kun je je op drie pleinen laten inspireren door de thema’s veilig, samen en creatief. Je kunt er praktische workshops volgen waarbij  je kennis en ervaring opdoet die direct bruikbaar is in de klas en vindt er inspirerende voorbeelden en materiaal om in de week erna (of later) in je groep te gebruiken. Media Empowerment gaat uit van een aanpak die kinderen meer controle geeft over de invloed die media heeft op hun gevoelens, gedachten en gedrag.

Benieuwd geworden naar hoe je zelf aan de slag kunt met mediawijsheid of zin om je te laten inspireren? Schrijf je dan in voor de iXpiratiemiddag Media Empowerment!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*