iXperium on Tour: iXperium komt naar je toe deze zomer!

16-06-2015 door Frank Thuss

Door Joost Adema. Maandag 8 juni zijn we gestart met het iXperium in het ICT lokaal in Groenlo. Onder het motto: “Het iXperium komt naar je toe deze zomer”. De eerste groep die een bezoekje bracht was de Schakel uit Eibergen. Een groep 7 van 24 kinderen. We hadden 6 onderdelen klaar gezet verdeeld over 2 lokalen. Na een korte introductie gingen de kinderen aan het werk. Het was voor de kinderen genieten van begin tot eind en voor de juffrouw goed om te zien dat ze enthousiast en gemotiveerd aan alle onderdelen deelnamen.

20150608_123714_868a

Cuboro Rekenen op de iPad en met blokken

Dinsdag 9 juni kwam in de ochtend groep 5/ 6 van de Watermolen uit Groenlo. Een groep van 30 kinderen, die na afloop nog enthousiaster was dan toen ze binnenkwamen. De leerkracht maakte foto’s met behulp van de Google Glass. Ook de stagiairs zijn met de bril op foto’s gaan maken en hebben zelfs met de Moto360  (Smart watch) in combinatie met een Samsung telefoon foto’s gemaakt. Na afloop vertelde de juffrouw dat alle kinderen erg betrokken waren en elkaar goed hebben geholpen en lieten zien dat ze goed kunnen samen werken. Geen enkel kind was niet aan het werk. Zelf heeft ze geleerd dat de instructies heel kort kunnen zijn en dat de kinderen zelfstandig veel kunnen ontdekken en oplossen.

20150609_093933_833a

Programmeren met Lego Mindstorms

’s Middags kregen we bezoek van groep 7 van de Regenboog uit Eibergen. Zij kwamen op de fiets naar ons ICT lokaal om ook te zien wat ICT allemaal voor het onderwijs kan betekenen. De kinderen waren erg enthousiast, vooral Toontastic viel in de smaak. Er werden geweldige filmpjes gemaakt. De kinderen leren op een leuke manier en proberen zelf iets uit. Ze ontdekken daardoor dat leren met ICT veel meer mogelijkheden biedt. Ze zijn verrast van hun eigen vaardigheden!

IMG_0446a

Animatie filmpjes maken met de App Toontastic

Woensdag 10 juni was de St. Willibrordusschool aan de beurt om in het iXperium kennis te maken met allerlei leuke en handige ICT toepassingen. Juf Milou vond dat de kinderen nieuwsgierig, zelfstandig en gemotiveerd aan het experimenteren waren. Samenwerken ging als vanzelf. Ze waren trots als ze weer iets nieuws ontdekt hadden en er iets lukte wat ze eerst nog niet konden. Lego Mindstorms en Toontastic waren voor de kinderen de toppers. Juf Milou heeft een paar dingen gezien waar ze op school zo snel mogelijk mee aan de slag wil. In ieder geval zet ze de apps Toontastic en Squla-bordspel op de iPads. Ook een programma of een app om mee te leren programmeren staat hoog op haar verlanglijst. En als ze ook nog iets kon doen met muziek zou ze helemaal tevreden zijn. Een leuke ochtend vlóóg voorbij.

20150610_091534_595a

Een sprekende avatar maken met Voki

Dag 4 van het iXperium on Tour, 11 juni, kregen we in de ochtend groep 7 en 8 van de St. Ludgerus op bezoek. Meester Hans, Juf Carlijn en juf Jorieke en 33 kinderen waren op de fiets gekomen om ook te iXperimenteren in het ICT lokaal. De reacties waren ook weer erg positief. Sommige kinderen vonden het nog wel moeilijk om zelfstandig een opdracht uit te voeren, maar op een hele natuurlijke manier werden ze op weg geholpen door klasgenootjes. Zo kwamen ook een aantal van de 21st Century Skills weer voorbij, samenwerken, communiceren, probleemoplossend vermogen en kritisch denken. De leerkrachten willen maandag direct gebruik maken van de Knikkerbaan (Cuboro). Ze gaan naast de Snappet devices ook iPads aanschaffen om educatieve apps als Toontastic en Cuboro te kunnen gebruiken.

20150611_090823_148a

33 kinderen luisteren naar de intro van Joost

’s Middags kwam er een grote groep 6, 31 kinderen,  van Juffrouw Marieke en meester Coen van de Ni-je Veste Buitenschans. De uitleg van de 6 onderdelen hebben we in één keer gedaan. De kinderen moesten dus alles onthouden, daarbij waren ze volgens de juf ook erg geconcentreerd. Alles onthouden lukte bijna, alleen bij het onderdeel Lego Mindstorms moest nog extra uitleg worden gegeven. De kinderen waren tijdens het werken erg enthousiast, serieus en fanatiek bezig. Je ziet wel verschil dat sommige kinderen nog wat onzeker zijn, daarentegen proberen anderen gewoon alles uit. De juffrouw wil extra aandacht besteden aan de muziek en technische onderdelen, omdat dit de “ondergeschoven kindjes/ lessen” zijn in het onderwijs op hun school.

20150611_135638_574a

Componeren met De Muziekbus op de PC

De laatste dag van de iXperium on Tour, vrijdag 12 juni hebben we bezoek gehad van groep 6 van De Ni-je Veste locatie Wheme. Juffrouw Loes kwam met 22 kinderen. De warmste dag van de week 35 graden buiten, maar de leerlingen waren heel taakgericht aan het werk. Allemaal zijn ze bezig, gefocust en beleven plezier! Ze vinden het jammer om door te draaien naar een volgend onderdeel. De tijd vloog. Er zijn een aantal zaken die ze graag op haar school wil inzetten; de Muziekbus, Voki, Tootnastic en cuboro.

20150612_133003_867a

Math training op de Nintendo DS

 

Het was al met al een zeer geslaagde week.

Geplaatst onder: Workshops | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*