iXperium Arnhem gaat Virtueel

11-07-2016 door Jan Angevaare

 

Bij Albert Heijn kon je een tijdje geleden dinosaurusplaatjes verzamelen en in een album plakken. Deze actie bleek een groot succes. Het album zag er bijzonder leuk uit en had, mede door de teksten, een redelijk educatieve waarde. Die werd nog eens verhoogd doordat een deel van deze plaatjes met een smartphone of een tablet gescand konden worden. De app die je daarvoor nodig hebt is te downloaden via de AppStore en viaPlaystore. Natuurlijk sloegen ook wij aan het verzamelen. Met enthousiaste medewerking van collega’s, vrienden, AH Nederland en de filialen in Groenlo en Westervoort hebben we er een paar duizend bij elkaar gespaard. Genoeg om meerdere albums te vullen. Van AH Nederland kregen we zelfs 10 (kartonnen) brillen!

op bureau

Eenmaal gescand komen de plaatjes tot leven; je ziet dan via augmented reality een dinosaurus over je tafel, op je hand of ergens anders lopen. Met dezelfde app en een VR-bril wordt het nóg mooier; je “bevindt” je dan ineens in een virtuele wereld, alsof je midden tussen de dino’s staat, loopt, zwemt of vliegt. De geluiden maken het allemaal nog echter. Ook krijg je dan een gesproken toelichting van de van TV bekende meester Freek Vonk, die zelf ook even in beeld verschijnt. Voor de kinderen is het erg leuk en ongemerkt leren ze er ook nog eens meer over dinosauriërs.

 

platic bril AH

De toegepaste techniek van virtual reality bestaat al langer, maar komt de laatste tijd steeds meer in de belangstelling. Denk maar eens aan de VR-brillen en programma’s die al weer een tijdje bestaan en steeds beter worden. Op het moment gaan de ontwikkelingen zeer snel en zullen ook de mogelijkheden voor het onderwijs een vlucht nemen. Wij verwachten dan ook dat we over niet al te lange tijd het gebruik van virtual reality steeds meer zullen zien toenemen. Het onderwijs zal er ingrijpend door veranderen en het leren zal ook op andere manieren mogelijk worden dan nu het geval is. Er staat ons heel wat te wachten!

 

kartonnen bril AH

In het iXperium willen wij daarop anticiperen. We zijn nu bezig met het onderzoeken van wat er is en hoe VR verder ontwikkeld zal gaan worden. We laten ons daarbij leiden door de vraag: “Hoe kunnen  we deze nieuwe techniek inzetten om het leren van onze leerlingen te ondersteunen en dingen nog beter te kunnen tonen en uitleggen dan we nu al doen? We zijn van plan om een of meer lesprogramma’s te ontwikkelen en een aantal bijeenkomsten te organiseren rond het thema VR. Leerlingen en leraren van onze scholen kunnen dan kennismaken met dit boeiende fenomeen. Volg ons via deze site, Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven!

Geplaatst onder: virtuele reality | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*