iXperium en HAN Pabo op INNOVATE

09-10-2017 door Justine van den Berg

Wat was het leuk afgelopen week op INNOVATE het innovatiefestival van Arnhem en omgeving. Nieuw dit jaar was de INNOVATE Scholendag. HAN Pabo organiseerde een scholendag voor leerlingen vanuit het primair onderwijs. Uiteraard waren de medewerkers van iXperium Arnhem ook van de partij. We willen HAN Pabo en ons onderwijs graag koppelen aan innovatie. Bijvoorbeeld Leren en lesgeven met ict is een belangrijk thema. In onze iXspace is veel ruimte voor de makersmovement en designthinking. De Pabo onderzoekt en ontdekt actief hoe je onderwijs zelf (als leraar, opleider of student) kunt vernieuwen. Juist ook in onderwijs zelf is innovatie belangrijk. Daarom zijn we ook INNOVATE-deelnemer van het eerste uur.

Samenwerken over vakgrenzen heen
HAN Pabo organiseerde samen met Rozet/Kunstbedrijf de eerste INNOVATE Scholendag voor het Primair onderwijs. Dankzij Annelies Wiggers van iXperium en Delta/DeBasisFluvius waren er meer dan 300 leerlingen op de scholendag. Ze hadden smorgens een workshop van anderhalf uur en smiddags nog een. Er waren in totaal tien verschillende workshops. Doordat de groepen in kleinere teams waren opgedeeld konden  we de indeling zo maken dat iedere school met een groot aantal verschillende verhalen naar huis ging. Het ene team had bijvoorbeeld meegedaan met bewegend leren en programmeren, de andere met kunst maken met afval en Robotica.

Ook HAN ICA en HAN Automotive waren betrokken. Want waar kun je nou beter auto’s programmeren dan in het lab van HAN Automotive. Een mooie samenwerking tussen mediamentor Joost Adema van het iXperium, Koen Lau van HAN Automotive en studenten van HAN Pabo en HAN Automotive. Daar waar de studenten van HAN Automotive bezig zijn met een project waarbij de containers in Rotterdamse haven laten docken met een drone gingen de leerlingen aan de slag met Lego Mindstormauto’s. En websites programmeren is natuurlijk nog leuker als er studenten van ICA meedoen. Oud-ICA-student Louis Wolf verzorgde de workshop. Ook hier weer een mooie cross-over tussen ICA en Pabo.

INNOVATE regelde voor ons Sem van Geffen. Bij hem konden leerlingen drones ontwerpen en hun eigen obstakels bouwen voor de dronerace. Verder waren er workshops kunst maken met afval vanuit Kunstbedrijf Arnhem. Zij verzorgden ook de workshop muziek en innovatieve denkkracht. Rob Schadewijk, docent van HAN Pabo verzorgde bewegend leren, Jaap Dekker van HAN Pabo/iXperium bouwde en programmeerde robots met de leerlingen.

We waren ook heel blij met de veertig eerstejaarsstudenten van HAN Pabo die meededen. Zij begeleidden de teams en ze verzorgden een deel van de workshops auto programmeren, robotica en Hebocon. Deze studenten werden echt in het diepe gegooid. Ze gingen op stap met een eigen team leerlingen (10-17 kinderen). En ze gaven zelf les. Super spannend als je net twee maanden op de Pabo zit maar wat was het leuk. Daarom kies je voor de Pabo!

Hebocon
Ron Does van het iXperium en Albien Hendriks docent van HAN Pabo deden met de leerlingen een Hebocon. De Hebocon is een humoristische ontdekkingstocht waarin je klungelrobots bouwt die als sumoworstelaars met elkaar de strijd aangaan. Een prachtige werkvorm waarbij je kinderen uitdaagt om creatief te zijn en vrij te zijn om te maken wat je wil. Robots mogen in deze wedstrijd niet te mooi en niet te technisch perfect zijn. Het gaat juist om de vrijheid, het maken en het plezier. En dat was er. De wonderlijkste creaties schoven en schuifelden door het iXspace. En grote groepen leerlingen en leraren moedigden de dappere klungelrobots aan.

 

Robotvoetbal en Hyperloop
Naast deze workshops konden de leerlingen al een voorproefje nemen op de publieksdag van INNOVATE. Onder andere in de Techntruck van Faculteit Techniek. Maar ook bij BOT Muziektheater, robotvoetval en de Hyperloop van de TU Delft. De eerste versie van de INNOVATE Scholendag was een groot succes. Leraren waren heel erg enthousiast. Studenten waren helemaal gesloopt maar wat vonden ze het gaaf. En wij liepen met een big smile door het gebouw.

INNOVATE Publieksdag
En daarna natuurlijk meteen door want zaterdag was de publieksdag :D.

Het was vanaf 10 uur meteen gezellig druk. En dat ging door tot 17 uur. HAN Pabo stond met een playground direct bij de ingang van Innovate op de trap en het plateau. Vanaf de eerste minuut zat onze Virtual Reality-trap vol.

De Pabo Playground was de plek waar kinderen en volwassenen innovatief en interactief onderwijs konden ervaren. We verzorgden dit samen met ICA en Innovate. ICA regelde de workshops van Louis Wolf (bekend van Coderdojo Nijmegen). Innovate regelde dat Sem van Geffen van de Dronecup en Kevin Kuijvenhoven (bekend als de Dutch Drone Builder) drones bouwden en kleine races vlogen. Cortex Arts (de groep studenten die wekelijks in het iXperium welke aan hun eigen game)  lieten kinderen games bouwen en testen. Vanuit de Pabo en iXperium presenteerden we onder anderen hoe we robots bouwen en programmeren, virtual reality en makersmovement gebruiken in ons onderwijs.

   

Kinderen konden onder andere aan de slag met Lego Wedo, de MakeyMakey-piano, taal of rekenen met de Osmo en er was heel veel Virtual reality. Op de trap liet student Soena honderden kinderen en ook hun ouders kennis maken met virtual reality. Het was geweldig om al die mensen op de trap te zien met VR-brillen. Ze hielden elkaar vast van spanning. Er was verwondering. En er was vooral heel veel enthousiasme, wat is dit gaaf! En iedereen was het er over eens, zo wil je leren. Leren is leuk!

Bij de Oculus Rift stonden kinderen in lange rijen om te mogen basketballen, boogschieten, servies kapot schieten, ballentent of slimebeestjes gooien. Deze VR-ervaring blijft ook echt bijzonder om zelf mee te maken. Op Innovate was dit onderdeel vooral spanning en sensatie. Maar er bestaan intussen al heel veel serieuze toepassingen van VR en AR in onderwijs en instructie. Ik weet zeker dat het over een paar jaar heel normaal is om een deel van je onderwijs in een virtuele wereld te beleven.

Fietsen door Streetview
Ook de Google-streetview-fiets die Bas Becu bouwde voor het iXperium trok veel fietsers. De fiets is niet leeg geweest. Het is een echte fiets die met een set MakeyMakey is omgebouwd tot een fiets waarmee je door google streetview kunt fietsen. Een keer een wiel rondfietsen is een klik vooruit. Rechterkant van stuur tikken is rechtsaf, linkerkant van stuur aantikken is linksaf. Iedereen wilde fietsen. Steeds weer de verbazing dat het echt werkt. En dat het leuk is! Het mooiste is natuurlijk dat de fiets een voorbeeld is van uitvindingen die kinderen zelf kunnen bouwen, in dit geval met een fiets, een scherm, een set MakeyMakey en fantasie en verbeeldingskracht.

Met de media die we bij HAN Pabo en iXperium gebruiken kunnen kinderen alles wat ze bedenken meteen bouwen en testen. Het hele idee van design thinking krijgt deze generatie met de paplepel ingegoten. Ik ben zo benieuwd wat voor studenten zij zijn over tien jaar. En ik ben vooral ook benieuwd hoe HAN Pabo en onze scholen er over tien jaar uitzien. Jullie ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*