Hologram in je klas

23-09-2015 door Justine van den Berg

Toekomstige artsen leren hun vak straks niet alleen met echte lichamen maar ook met hologrammen.

In video hieronder zie je hoe artsen met behulp van augmented reality hun vak leren en kunnen samenwerken. Ze hoeven eigenlijk niet eens in dezelfde kamer te zijn om te kunnen samenwerken aan hetzelfde beeld. Het lijkt nu  nog ver weg voor het primair of voortgezet onderwijs. Maar wie weet hoe snel dit voor ons ook bereikbaar is.

Ken je bijvoorbeeld de app Anatomy 4d. Met deze app plus met een aantal kaarten die je kunt vinden via google kun je snel een hologram van een smartboard vertonen. Je krijgt dan dit beeld:

hologram1           hologram2

Met deze gratis app kun je nu al met je klas aan de slag. Je kunt nog niet zoveel als de artsen in de video maar wie weet hoe snel dit gaat. Je kunt de app downloaden in de App Store. Daarna zoek je er via google kaarten bij (zoek op 4d anatomy). Scan de kaart via de app met je camera. in het voorbeeld hierboven zie je dan meteen een menselijk lichaam. Je kunt kiezen voor verschillende weergaven, spieren, zenuwen, skelet, organen. Alle onderdelen kun je aan en uit zetten. En je kunt vanaf verschillende kanten naar het lichaam kijken. Het lijkt mij een mooie toevoeging aan bijvoorbeeld een les biologie. Leerlingen kunnen de app thuis ook weer bekijken.

Als we dan even doordenken, voor welke toepassingen zou jij wel zo’n hologram-app of virtuele realiteit dan willen gebruiken? Wat zou jij in 3d of als hologram willen kunnen projecteren in je les? En hoe zou je dat dan gebruiken. Wat voegt dit toe voor leerlingen? En als we dan recht willen doen aan verschillen in leerstijlen tussen leerlingen, zou je ook kunnen benoemen voor welke leerlingen dit dan meerwaarde biedt?

Ik ben ook benieuwd welke apps voor hologrammen of virtuele realiteit jullie al gebruiken in je les. Laat hieronder een reactie achter als je dit soort toepassingen als gebruikt in je les. En laat ons vooral ook weten wat leerlingen er van vinden.

Met dank aan collega Ilja van Bree die de app gebruikt in zijn colleges op de lerarenopleiding en mij op de app wees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*