Hands-on met de HoloLens in het iXperium

14-11-2016 door Pierre Gorissen

Hoe is het om de wereld door een HoloLens te zien? Waar liggen toepassingen voor het onderwijs? Hoe verhoudt een HoloLens zich tot bijvoorbeeld de Oculus Rift, de HTC Vive of een Google Cardboard? Dat waren een aantal van de vragen die aan bod kwamen tijdens het bezoek dat Lieke Rensink, Ivo Reints en Jenny de Werk van SURFnet brachten aan het iXperium in Nijmegen. Ze waren niet met lege handen gekomen, maar hadden ook 2 exemplaren van de Microsoft HoloLens meegebracht. De aanwezigen vanuit het iXperium hadden allemaal al minimaal enige ervaring met Virtual Reality en/of Augmented Reality. Maar nog niet met de HoloLens.

Ivo Reints gaf een overzicht van de verschillende mogelijkheden en demonstreerde kort het gebruik van de HoloLens. Daarna mochten de deelnemers zelf aan de slag. De ingebouwde streaming-optie van de HoloLens maakte het voor anderen mogelijk om mee te kijken.
De ervaringen met de HoloLens waren in het algemeen positief. Ivo had vooraf al gewezen op de beperkte kijkhoek van deze eerste versie en het gegeven dat het nog een versie is gericht op ontwikkelaars. Ook was het soms wennen aan de nieuw te leren handbewegingen (“de bloem” en het klikken met twee vingers). Maar al snel gingen de gesprekken ook over de plek van de HoloLens ten opzichte van de andere beschikbare opties.

Soms zul je je willen onderdompelen in een omgeving en is Virtual Reality meer geschikt. Het kunnen blijven bekijken van je omgeving of het samen bekijken van je omgeving aangevuld met virtuele objecten is handig als je bijvoorbeeld op afstand een student wilt ondersteunen bij het uitvoeren van bepaalde handelingen. De complexiteit van het produceren van materiaal via bv Unity maakt het zelf ontwikkelen of aanpassen van materiaal voor het onderwerp door leraren, leraren in opleiding of leerlingen/studenten (voorlopig?) niet erg waarschijnlijk.  Maar dat kan natuurlijk veranderen.

Hoe dan ook, het was voor de aanwezigen een mooie hands-on ervaring met de HoloLens en een mooie gelegenheid om met SURFnet van gedachten te wisselen hierover. En de HoloLenzen? Die moesten helaas weer met Ivo mee terug.

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*