Getest: digitaal lesmateriaal mixen met Blendspace

11-03-2015 door Frank Thuss

De docent van nu gebruikt allerlei digitale bronnen en webtools in zijn onderwijs: denk bijvoorbeeld aan filmpjes op YouTube, een verlegde instructie op Educreations of een quiz op Kahoot. Zeker als je meerdere van deze tools voor een specifieke les wilt gebruiken, kan het een uitdaging worden om je les overzichtelijk te presenteren. De gratis webtool Blendspace kan hierbij helpen.

Blendspace geeft je als leerkracht een virtueel canvas, verdeeld in vakken. In elk van deze vakken kun je vanuit de rechter zijbalk allerlei digitale inhoud slepen; denk hierbij aan YouTube filmpjes, webpagina’s en bestanden vanuit Dropbox of Google Drive. Daarnaast kun je de vakken ook vullen met eigen tekst, en is er ook de mogelijkheid om een korte quiz toe te voegen in een vak. De vakken zijn verplaatsbaar, zodat je makkelijk je digitale content kunt ordenen. Je kunt je ‘lesson’ uiteindelijk als canvas bekijken, maar hij kan ook als een soort full-screen diavoorstelling worden bekeken.

Je deelt je les gemakkelijk met je leerlingen via een link, zoals dat bij de meeste webtools tegenwoordig kan. Je kunt echter ook een ‘class’ aanmaken en leerlingen daar via een code aan toevoegen; dit is noodzakelijk als je de interactieve functies zoals de quizzes wilt gebruiken. Verder kun je met meerdere leerkrachten tegelijkertijd werken aan een les in Blendspace, en stimuleert Blendspace dat leerlingen ook zélf digitale lessen maken in Blendspace.

Blendspace doet wel denken aan een andere bekende webtool: Padlet. Ook in Padlet plaats en deel je op een virtueel canvas digitale bronnen. Toch zie ik in de toepassing wel verschillen: Padlet lijkt meer een tool waarbij je het canvas gezamenlijk vult, bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst. Je bent in Padlet vrij om dat overal op het canvas te doen: dat maakt Padlet prima geschikt voor bijvoorbeeld brainstormsessies of  plenaire introducties. Bij Blendspace ligt de nadruk iets meer op het in een bepaalde volgorde zetten van content, door de leerkracht. Dat maakt Blendspace wellicht weer iets geschikter voor het presenteren van lesmateriaal waarbij er sprake is van een volgorde.

Welke mogelijkheden zie jij voor deze webtool?

YouTube voorvertoningsafbeelding
Geplaatst onder: apps, Voor u getest | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*