Eye-tracking in onderwijs

01-02-2018 door Justine van den Berg

Kun je door middel van eye-tracking efficiënter leren? Onderzoeker Halszka Jarodzka van de Open Universiteit doet daar onderzoek naar. Eye-tracking kan het onderwijs op verschillende manieren helpen.

Bij Eye tracking registreert een computer met camera’s en sensoren waar een leerling of een leraar naar kijkt en in welke volgorde hij of zij dat doet. Zet een leerling (met een eye-track-bril op) achter een computer en je ziet waar de leerlingen naar kijkt. En vooral ook waar een leerling niet naar kijkt waardoor hij of zij interessante of belangrijke informatie mist. Als je ziet dat je leerlingen informatie niet zien in een leeromgeving of toets kun je kijken wat je aan je leeromgeving kunt veranderen zodat de leerlingen de informatie wel zien. En je kunt leerlingen bewust maken welke informatie ze missen doordat ze niet naar de informatie kijken.

Ook voor leraren is deze techniek interessant. Zet als leraar een eye-trackbril op en je ziet waar je wel of niet naar kijkt in de klas. Welke leerling krijgt veel aandacht, welke leerling weinig of geen? Doordat je je als leraar hier bewust van bent kun je bijvoorbeeld beter oogcontact maken met leerlingen en ze zo meer bij de les betrekken.

Wil je meer weten over het onderzoek van Halszka Jarodzka lees dan verder op de site van OU.

 

Tags:
Geplaatst onder: Geen categorie | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*