Regiofinale First Lego League Nijmegen

16 December 2017

16 December strijden leerlingen van 24 schoolteams uit de regio Arnhem-Nijmegen in de regiofinale van de FIRST LEGO League. De FIRST LEGO League daagt kinderen in 80 landen uit om te denken als wetenschappers en technici. Samen met hun team kiezen de leerlingen een probleem uit de praktijk. Het thema is dit jaar Hydro Dynamics. De leerlingen werken bijvoorbeeld aan vraagstukken op het gebied van watertransport: hoe komen we aan water, wat kunnen we met water doen? Belangrijk in deze challenge is dat leerlingen goed kunnen samenwerken in een team, sportief in de wedstrijd staan en elkaar respecteren. In de challenge bouwen en programmeren leerlingen ook hun eigen robot, uiteraard met LEGO. Tijdens de challenge voeren ze met hun robot verschillende missies uit. Een jury beoordeelt de robot op inventiviteit, robuustheid en stabiliteit.

Afgelopen maanden hebben de leerlingen hard gewerkt aan de opdracht voor de wedstrijd. Het vraagt veel tijd en inspanning van de kinderen en hun begeleiders, maar dat is ook leuk! Wanneer je het slim organiseert in de tijd en het koppelt aan vakken, dan ontstaan er betekenisvolle verbindingen. Frédérique Gerrits, leerkracht van Basisschool de Sieppe vertelt “Omdat we ook bezig zijn met burgerschap, verbinden we dit aan jezelf presenteren. Waar ligt jouw sterke kant voor dit project? Waarom ben jij een goede speler voor dit team? De ene leerling sprak het bouwen van een LEGO® MINDSTORMS®-robot aan, de ander vond het interessant om te gaan programmeren. Een derde wilde dit project inzetten om te leren samenwerken. De kinderen zijn heel enthousiast.”

Junior Technovium, HAN ICA, HAN Pabo en iXperium /Centre of Expertise Leren met ict begeleiden de teams op weg naar de regiofinale. Leerlingen bedenken oplossingen voor vraagstukken, ontwerpen producten en programmeren. De leerlingen gebruiken in deze wedstrijd een groot aantal zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden: ze leren programmeren, ze leren samenwerken in teams, ze gebruiken creativiteit en leren om vanuit een onderzoekende houding na te denken over vraagstukken. Ook de leraren leren van de challenge. Zij ervaren bijvoorbeeld hoe leerlingen leren in een ict-rijke omgeving. Een mooie samenwerking tussen de teams van de verschillende scholen, de HAN en het Junior Technovium. FIRST LEGO League is een spannend avontuur met onderzoek, presentaties, robotica en teamwork.

16 december van 11.00 tot 17.00 uur
Junior Technovium Nijmegen, Heyendaalseweg 98 Nijmegen

Share