Een voorleesrobot in de bieb

22-06-2016 door Justine van den Berg
Enthousiast tweette Annemarie van der Riet van de Bibliotheek Gelderland Zuid over de adviezen van studenten van de minor Edlabs. In februari pitchte Annemarie samen met een aantal andere potentiële opdrachtgevers haar opdracht voor de studenten van de minor Edlabs: De bibliotheek Gelderland Zuid ziet veel kansen voor ict in de bieb. Welke ict-toepassingen kan de bieb toepassingen bij de nieuwe jeugdbieb? Tot haar verrassing koos een grote groep studenten voor haar opdracht.

.

Vier maanden later staat robot Nao in de Bieb. Hij leest voor, speelt quizjes en adviseert kinderen over boeken die ze kunnen lezen. De leerlingen in de pilot vinden het geweldig. Zo snel kan het dus gaan. Maar die stap was niet zomaar gezet. De studenten startte met zorgvuldig onderzoek. Wat doen andere bibliotheken al, wat verwachten ouders en kinderen in een bibliotheek? De studenten moesten niet alleen bedenken wat de robot kon gaan doen maar ze moesten ook een robot regelen. En uiteraard moesten ze zelf gaan programmeren, een hele uitdaging want een robot doet niets uit zichzelf. Wat wil je bereiken en welke interactie moet de robot hebben met de kinderen? Een hele klus.

edlabs appEn daar bleef het niet bij. De groep ontwikkelde ook een app. Veel kinderen komen naar de bieb, lenen een boek en gaan weer naar huis. Via de app die de studenten ontwikkelden leren de kinderen de collectie van de bibliotheek ontdekken. Ze krijgen opdrachten, kunnen badges verdienen en samenwerken. Via de lidmaatschapskaart kunnen ze inloggen in de app. De opdrachten kunnen variëren van zoek een boek, maak een foto of tekening of lees een stuk uit een boek. Er zijn weekopdrachten en maandopdrachten. Het spelelement hebben de studenten ook getest met leerlingen en die waren enthousiast. De app is nog niet gebouwd, maar het ontwerp ligt klaar voor de bibliotheek.
.
Annemarie van Riet is enthousiast over de nieuwe ideeën van de studenten van de minor. De medewerkers zijn ook zelf aan de slag gegaan in iXperium Nijmegen. Het werken met ict kreeg hierdoor een enorme boost. Door de studenten kwamen er dus niet alleen ideeën naar de bieb maar ook voor de medewerkers zelf werd de drempel om ict toe te passen lager. Advies van de studenten: ga pionieren. En dat gaat het team ook doen. De bibliotheek onderzoekt op dit moment of ze een robot kunnen aanschaffen en welke mogelijkheden er zijn om de app echt te gaan bouwen. Een geweldig resultaat voor zowel studenten als het team van de bieb.
.
Lerarenopleider Marja Flipse is coördinator van de minor. Zij is trots op haar studenten. Alle groepen hebben een bijzondere prestatie neergezet. Ze vond het bijzonder hoe de studenten op een designthinking-manier aan het werk zijn gegaan. In een minor is een student zelf verantwoordelijk. Er ligt geen kant en klaar lesprogramma voor ze klaar. Uiteraard krijgen ze inspiratie en begeleiding. Maar ze moeten zelf aan de slag. Je mag fouten maken. In het proces kijk je steeds of je op de goeie weg zit. Als het nodig is kun je ook weer opnieuw beginnen. Door steeds een deel uit te voeren en dat in het proces al te evalueren houd je het proces scherp. De studenten waardeerden deze manier van werken in de minor ook. Ze kregen de ruimte om zelf te leren en zich te ontwikkelen. Dat was spannend en leuk.
.
Bieb en iXperium AcademieDe minor zorgde voor nog een mooie spin-off: deze week organiseerde Bibliotheek Gelderland Zuid samen met iXperium Academie een ervaringsatelier voor vmbo-leraren van het Montessori College. Het thema was leesplezier, ict en 21e eeuwse vaardigheden meer integreren in het onderwijs. Een mooie eerste proeve, want komend schooljaar gaan we meer verdiepend aan de slag.
.
.
.
.
.
Heb je voor jouw organisatie ook een vraag over leren en lesgeven met ict? En wil je dat de volgende groep studenten van de minor Edlabs voor jou aan de slag gaat? Neem dan contact op met Marja Flipse. Ben je student en kies je volgend jaar een minor? Neem dan contact op met Jan Knuivers of Marja Flipse welke mogelijkheden deze minor jou biedt. Heb je interesse in het aanbod van iXperium Academie? Neem dan contact op Frederieke Ubels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*