Een nieuw iXperium in Oss

15-12-2015 door Justine van den Berg

Bij ROC de Leijgraaf in Oss wordt hard gewerkt aan iXperium Oss. 17 januari is de officiële opening. Deze week sprak ik met projectleider Yvonne van Weert over dit nieuwe iXperium.

Yvonne van weert: “De Leijgraaf deed in zijn bedrijfsplan een belofte aan de leerlingen van het ROC: we leveren uitdagend en toekomstgericht onderwijs in een goed passende leeromgeving. Vanuit deze belofte ontstond het idee voor iXperium Oss: een plek in het eigen onderwijsgebouw waar docenten en leerlingen kunnen experimenteren met ict-rijk onderwijs en met innovatieve technologie.

yvonnevanweertDe Leijgraaf kiest voor blended learning omdat je hierbij diverse didactische werkvormen kunt gebruiken. Met behulp van digitale en sociale media creeer je meer mogelijkheden voor leerlingen. Daarnaast is het voor de leerlingen van het ROC belangrijk dat ze steeds op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Innovaties volgen elkaar snel op en de beroepen van morgen bestaan nu nog niet. Het is dus belangrijk dat leerlingen in hun opleidingen niet alleen in contact komen met digitale en sociale media maar ook met die innovatieve technologie. Daarom richt iXperium Oss zich niet alleen op leren en lesgeven met ict maar ook nadrukkelijk op die innovatieve technologie.

In iXperium Oss kunnen docenten zich professionaliseren  en laten inspireren maar uiteraard ook leerlingen zijn welkom. De LeijAcademie en iXperium Academie ontwikkelen samen professionaliserings-programma’s voor docenten en andere lesgevers.”

Wat merken de leerlingen hier van?
Doordat docenten ict-rijk onderwijs verzorgen en zelf up-to-date kennis en ervaring hebben met de nieuwste technologie krijgen leerlingen ict-rijk en toekomstgericht onderwijs. Leerlingen krijgen hierdoor onderwijs wat beter kan aansluiten bij hun persoonlijke behoefte. Leerlingen kunnen via digitale media in hun eigen tempo de stof tot zich nemen, en op een manier die bij hen past. Yvonne van Weert benoemt bijvoorbeeld dat een beweeglijke leerling kan leren rekenen met een app die leren combineert met beweging.

Dicht bij de leerling
Van Weert geeft aan dat leerlingen van de Leijgraaf en het voortgezet onderwijs zeiden dat ze het belangrijk vinden dat hun opleiding dichtbij is. Ict kan daarbij helpen. Met een dalend leerlingenaantal kan het lastig zijn om voor alle leerlingen fysiek dichtbij te zijn. Ict kan onderwijs en leerlingen wel dichterbij elkaar brengen. Ook bij internationale samenwerking kan ict leerlingen en docenten verbinden.

17 januari 2016 officiële opening
“Er wordt op dit moment nog hard gewerkt, we zijn druk aan het verbouwen. Maar in januari staat hier een prachtig iXperium waar we nu al trots op zijn. Iedereen die nieuwsgierig is kan op 17 januari zelf ervaren wat het nieuwe iXperium te bieden heeft aan docenten en leerlingen van de Leijgraaf. Om 12 uur is de officiële opening voor genodigden. Maar we hebben tussen 11 en 16 uur een open dag dus iedereen die nieuwsgierig is en zelf wil ervaren wat we hier gaan doen is welkom om iXPerium Oss zelf te ervaren”.

 

 

Tags: ,
Geplaatst onder: iXperium Oss | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*