een mooi voorbeeld van onderzoekend leren……

16-03-2016 door Annelies Wiggers

Een mooi voorbeeld van onderzoekend leren……#trots #ELO

Op een woensdagmiddag ergens in maart zijn we te gast bij de Arabesk. Doel is elkaar informeren over het “experiment” dat we zijn aangegaan. Officieel heet deze bijeenkomst de tussenevaluatie van de pilot ELO! Voluit elektronische leeromgeving. Drie scholen van Delta (Arabesk, Gazelle en Paasberg) “testen” OneNote (een ELO) in hun klas. Hier zijn leerkrachten aan het woord die recht willen doen aan verschillen tussen leerlingen. We onderzoeken of een ELO hierbij helpt.
Nog voor we goed en wel zitten komen de verhalen los. Over wat werkt en wat niet. Over de brief aan de burgemeester. Over nieuwe ideeën en wensen. Over kansen en mogelijkheden.

De scholen zijn gestart vanuit hun eigen leervraag. Daar waar zij denken dat de ELO een antwoord is. Gebruik van de agendafunctie en newsfeed (wat werkt wel en wat niet); klaarzetten van materialen voor plusleerlingen (die ook thuis verder willen en kunnen) en samenwerken aan opdrachten. Elke school gaat de pilot aan vanuit een eigen invalshoek. En dat is mooi want er wordt meteen veel uitgewisseld. Handigheidjes en overwegingen.

Voor de leerlingen is het allemaal niet zo spannend . Zij gebruiken een ELO als iets vanzelfsprekends en wat voor ons ingewikkeld lijkt is voor kinderen geen obstakel.

Wat mij opvalt is het enthousiasme waarmee deze leerkrachten en directeuren vertellen over hun ervaringen-tot-nu-toe. De honger naar kennis. Als dit kan en werkt wat is er dan verder nog mogelijk? Er is nog zoveel meer! Wat helpt bij deze pilot is het op de voet volgen van ontwikkelingen, technische ondersteuning en snel schakelen. Ook tijd hebben helpt.

Op deze woensdagmiddag zijn we aan leren met en van elkaar. Wordt gedacht in kansen en mogelijkheden. Zijn eerdere ervaringen geen opeenstapeling van wat niet werkt, maar ervaringen die gebruikt kunnen worden om nog beter te worden. Staat iedereen in de stand van ontwikkelen, onderzoeken en creëren. Wat de uitkomst van de pilot ook zal zijn aan het einde van dit schooljaar….. ik ben nu al #trots!

Tags:
Geplaatst onder: ixperium Arnhem | Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*