Dit voorjaar: Pilot professionalisering leerkrachten PO bij iXperium Nijmegen!

08-12-2015 door Pieter van Rooij


iXperium Nijmegen probeert op verschillende manieren een bijdrage te leveren aan de professionele ontwikkeling van het primair onderwijs in de regio op het gebied van leren met ict en rechtdoen aan verschillen.

Naast de arrangementen in het ‘fysieke’ iXperium, de iXperium Ontwikkelkringen en evenementen zoals de iXpiratiemiddag gaan we komend voorjaar een pilot starten met twee verschillende vormen van professionalisering van leerkrachten:
iXperium Academie PO en QuiX.

 

 

 

iXperium Academie PO – Leertraject ‘Adaptief leren door ict’
Naar aanleiding van de conclusies uit de beginmeting die in het voorjaar van 2015 is uitgevoerd door de onderzoekers van het Centre of Expertise Leren met ict en de eindkwalificaties leren en lesgeven met ict, is iXperium Nijmegen (in samenwerking met de iXperium Academie) bezig met het ontwerp van een aantal leertrajecten. Deze trajecten zullen zich kenmerken door een sterke praktijkgerichtheid en zullen aansluiten bij leervragen van de deelnemers. Inspireren, samen leren, experimenteren en creatief ontwerpen zijn belangrijke elementen binnen de trajecten. Als pilot zal in maart 2016 het traject ‘Adaptief leren door ict’ plaatsvinden. Het ontwerp van dit traject is in volle gang. Houd de iXperium website en nieuwsbrief in de gaten voor hoe en wanneer je je kunt aanmelden!

QuiX
Uit de evaluaties van de schoolbezoeken en de iXpiratiemiddag komt naar voren dat veel leerkrachten behoefte hebben aan korte workshops om te leren hoe ze ict kunnen inzetten ter verrijking van hun onderwijs. Hieruit is het idee van ‘QuiX’ ontstaan. QuiX zijn korte workshops (90 – 120 minuten) waarin leerkrachten een les (bijvoorbeeld een methode-les van de volgende week) gaan herontwerpen met behulp van ict. Thema’s van QuiX zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘interactief lesgeven met behulp van Kahoot’ ‘ontdekkend leren met behulp van Thinglink’ of ‘samenwerkend leren met behulp van Padlet’. Houd de iXperium website en nieuwsbrief in de gaten voor hoe en wanneer je je kunt aanmelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*