Digital storytelling met CoSpaces – deel 2

11-01-2017 door MMH Coolen

Zomaar een verhaal, een ‘losse’ pen, fictief, zo zou het kunnen gaan…

Het is maandagochtend 9 januari als meneer Joris vol frisse moed zijn auto uitstapt. De twee weken kerstvakantie zijn voorbij gevlogen. Het was een leuke vakantie, maar ook een drukke. Kerstmis thuis, Kerstmis bij familie en een nachtje doorzakken met vrienden om samen het nieuwe jaar in te luiden.

Er zijn al kinderen op het schoolplein en ze zijn al flink in gesprek met elkaar. Aan hun enthousiasme te merken hebben ze het goed gehad.
Ook Noah is vroeg present. Noah is een kind bij Joris in de groep. Ze hebben een klik. Beiden hebben een interesse voor ICT. Noah, omdat het gaaf is. Hij doet niets liever dan computeren, een gedeelde passie van hem en zijn opa. Hij krijgt er een kick van als hij meer weet dan zijn leerkrachten bij hem op school en vaak is dat het probleem niet.
Joris geniet vooral van de onderwijskundige mogelijkheden die de inzet van ICT biedt, maar wel met mate. Sterker nog, de computer heeft niet eens aangestaan in de vakantie.

Noah krijgt zijn stamgroepleider in het vizier en snelt naar zijn ‘maatje’ toe. “Meneer Joris… Heb je het gezien? CoSpaces heeft een update gehad in de kerstvakantie. Ze hebben een programmeerfunctie ingebouwd in de tool. Je kunt voorwerpen nu echt laten bewegen. Zo simpel!”

Joris is meteen weer ‘geland’ op zijn school. De oliebollen en kerstdiners voelen weer als ver weg.
“Jij ook een gelukkig nieuwjaar vriend.”
Noah gniffelt.
“Jij ook meneer Joris.”

Het lijkt al weer weken geleden dat Joris zichzelf terugvond op het leerplein om CoSpaces onder de knie te krijgen. En dat het hem lukte om een eigen virtuele wereld te creëren maakte hem blij. Maar nu ligt er weer een nieuwe uitdaging in het vooruitzicht en al helemaal als het aan Noah ligt.

“In de rechterbovenhoek van het scherm kun je de programmeerfunctie activeren en daarna kun je acties toevoegen zodat objecten beweegbaar worden”, zegt Noah. “Ik heb het ontdekt op Eerste Kerstdag, toen ik samen met opa even aan het computeren was.”
Joris voelt zich een beetje overvallen door de enthousiasmegolf van Noah, maar het geeft meteen aan waarom hij zo van zijn vak houdt.
“Klinkt goed allemaal. Laat me dat maar eens zien vandaag.”

“Maar Noah (zegt Joris met een knipoog), weet je wat mijn eerste goede voornemen gaat zijn van dit jaar?”
Twee vragende ogen kijken Joris aan.
“De schooldeur zien te bereiken, jongen. Ik ga eens kijken of ik wat juffen en meesters kan vinden om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen.”
Noah knipoogt terug naar zijn leraar en lacht. Hij heeft de hint begrepen.

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Ze hebben er zin in. Allebei!

1-wm6raaiuv2szkcf_y0xyygsmartphone-tablet

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met iXperium Nijmegen en met Marc Coolen.

Website CoSpaces
Apps: IOS & android

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*